Advertentie

Wat moet Solvay met zijn geld doen?

Chemiebedrijven lijken wereldwijd aangestoken door overnamekoorts. Clariant legde vanochtend 2 miljard euro op tafel voor Süd-Chemie, een Duitse producent van onder meer katalysatoren voor vrachtwagens. Uit de koersstijging van Süd-Chemie lijkt af te leiden dat er een heuse biedstrijd op komst is.  Andere recente megadeals in de sector zijn de overname van Danisco door DuPont, en de gooi van BASF naar Cognis. Maar wat met Solvay, het Belgische chemiebedrijf dat nu al anderhalf jaar op zoek is naar een grote overnameprooi?

Solvay publiceert morgen/donderdag zijn jaarresultaten. Analisten verwachten niet dat het bedrijf er meer duidelijkheid zal verschaffen over zijn overnameplannen. Dat moet enkele aandeelhouders behoorlijk zenuwachtig maken. Zij zien de waarderingen in de sector gestaag oplopen, in tandem met de beurs en aangevuurd door de koopwoede in de chemie wereldwijd. Zowel Danisco als Süd-Chemie gaan de deur uit aan meer dan 10 keer de bedrijfskasstroom. 'Dure overnames', vinden analisten. En wellicht zijn de stevige prijskaartjes dé reden waarom Solvay naast Danisco greep, en Umicore Süd-Chemie aan zich laat voorbijgaan.

Wat moet Solvay doen? Blijven zitten met miljarden euro's cash op de balans? Snel een overname doen om de (schijnbare onstopbare) trein niet te missen? Wachten op een crash (komt er een crash?)? Of de cash laten terugvloeien naar de aandeelhouders, zoals Patrick Casselman van KBC Private Banking onlangs opperde in De Tijd?

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud