Weer een Statler & Waldorf-banenrapport?

U weet dat u altijd op de Bear&Bull Blog kunt vertrouwen voor een scheut pessimisme als de markten nét iets te enthousiast over groene scheuten beginnen. En aangezien we u niet willen teleurstellen, zijn we zo vrij toch even een kleine kanttekening te plaatsen bij de euforische marktreactie op het bericht dat er in de VS in mei 'maar' 345.000 banen verloren gingen.

Onze 'Mr Market' reageert wel vaker op zijn Statler & Waldorfs op economische indicatoren. Eerst euforisch, omdat de 'headline' beter dan verwacht uitvalt. Maar vaak durft de initiële, Pavloviaanse 'that was excellent'-reactie enkele uren of zelfs dagen later overgaan in 'boo', na wat grondiger lectuur.

Het loont vaak de moeite eens wat dieper in het banenrapport te graven dan het gros van de nieuwswires, zeker als je zoals uw dienaar altijd naarstig op zoek gaat naar iets om uw pessimistische visie te staven. 'Confirmation bias', noemen psychologen die jammerlijke afwijking. En scroll dan eens onderaan naar tabel A-12, die in gortdroge ambtenarentaal 'alternatieve graadmeters van arbeidsonderbenutting' heet.

En neem uit die tabel lijntje U-6. Het is steevast het stokpaardje van Alan Abelson, Barron's-'Up & Down Wall Street'-columnist, notoir doemdenker en eerbiedwaardig marktwaarnemer sinds 1952 (!).

Dat lijntje geeft in mensentaal de 'brede werkloosheid' weer, inclusief de Amerikanen die de voorbije maand moegetergd de zoektocht naar een job hebben opgegeven of deeltijds werken omdat ze niet aan een voltijdse job geraken. Volgens die maatstaf zit nu liefst 16,4 procent van de Amerikanen zonder een (behoorlijke) baan, tegenover 15,8 procent in april en 9,4 procent in mei 2008.

Stof tot nadenken, me dunkt. Maar laat die zure oprisping het beurzenfeestje vanmiddag vooral niet verstoren.

Kurt Vansteeland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud