Wie houdt de Fed voor de gek?

Op het eerste zicht bevat het jongste rentebesluit van de Federal Reserve weinig verrassingen. Zoals de markt verwachtte, verlaagde de Amerikaanse centrale bank zijn richtinggevende rentetarief met 25 basispunten. Dat brengt de basisrente op 2 procent, tegenover 5,25 procent in september vorig jaar. De Fed gaf ook een hint dat het nu wel welletjes geweest is. Het huidige rentetarief moet volstaan om de economische groei te garanderen.

Wat meer wenkbrauwen doet fronsen, is dat de Amerikaanse centrale bankiers ook geen 'downside risks to growth' (geen neerwaartse risico's voor de economische groei) meer zien. Althans, dat bewuste zinnetje liet de Fed weg in het begeleidend commentaar, dat elk rentebesluit vergezelt. Bij de renteverlagingen die in september ingezet werden, zei de Fed telkens dat die risico's wel nog bestonden. Daarmee gaven de topbankiers het signaal dat er nog renteverlagingen zouden volgen.

Rob Carnell, econoom van ING, reageert vol verbazing op de fundamentele verandering in de toon van de Amerikaanse centrale bank. In een rapportje getiteld 'Who do you think you are kidding mister Bernanke?' (Wie denk je dat je voor de gek houdt, meneer Bernanke?) haalt hij fel uit naar de Federal Reserve. 'Ik begrijp niet wat de Amerikaanse centrale bank probeert te doen. Vrijwel alle economische data die sinds het vorige rentebesluit gepubliceerd werden, tonen een verslechtering van de toestand van de economie.'

Carnell heeft gelijk. De verandering in toon bij de Federal Reserve is op zijn minst bizar te noemen. Ook al groeide de Amerikaanse economie met 0,6 procent in het eerste kwartaal, de meeste economen vinden dat er genoeg redenen zijn om nog een tijdje bezorgd te blijven over de toestand van de Amerikaanse economie. Zo bevindt het consumentenvertrouwen zich op historisch lage niveaus, zijn kredieten niet substantieel goedkoper geworden en toont de Amerikaanse arbeidsmarkt duidelijke tekenen van verzwakking. Een verzwakking die zich nog verder kan doorzetten, als de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt niet stabiliseert.

De jongste data tonen dat dergelijke stabilisering nog verre toekomstmuziek is. De Amerikaanse huizenprijzen zitten nog steeds in een negatieve spiraal, de voorraden blijven immens hoog, net als de gedwongen verkopen. Dat kan en zal de dalende trend wellicht nog versterken.

Vanwaar komt dan de toonwijziging bij de Fed? Heeft de instelling weet van beterschap? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Of weet de Fed dat ze diep gegaan is en dat hij moeilijk nog lager kan zonder de dollar verder te ontwaarden en de inflatie(verwachtingen) te ontketenen? En gaf hij daarom een (wel erg) duidelijk signaal dat twee procent zo ongeveer de bodem is? Mogelijk. Maar waarom klinkt Bernanke dan gematigder over de inflatie in zijn jongste commentaar dan op 18 maart, bij het vorige rentebesluit?

De markt slikte de woorden van de Fed in elk geval als zoete koek, de Dow ging voor het eerst sinds begin dit jaar boven de kaap van 13.000 punten. Ondertussen smelten die winsten al weer weg. Of hoe de Fed ook in de marktenzalen tal van (terechte) vraagtekens oproept.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud