korte metten

Winnaars en verliezers

Charles Michel kroont zichzelf tot 'mirakelman'. ©BELGA

Soms is een beetje perspectief meer dan welkom. Alle politieke partijen proberen zich vrijdag na het afkloppen van de taxshift tot winnaar te kronen. Maar eigenlijk is er vanochtend met een doorbraak in de strijd tegen malaria maar één echte winnaar.

'Een bescheiden taxshift.' De langverwachte verschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie, vervuiling en vermogen die de federale regering gisteren afklopte - ter waarde van 7,2 miljard euro tegen 2018 - krijgt van de analisten van ING maar een matig applaus.

Een koude douche voor een fiere premier Charles Michel, die zichzelf in een interview met onze krant en passant tot 'mirakelman' kroont. Zijn 'historisch akkoord' krijgt the day after al behoorlijk wat weerwerk. Toch lijkt het ons sterk dat Michel zijn slaap zal laten voor wat een legertje analisten poneert. Voor hem is het misschien nog belangrijker dat hij zijn status als kopman van de centrumrechtse coalitie gisteren bestendigd zag. Het aantal schouderklopjes van de vicepremiers viel gisteren op de persconferentie over de taxshift niet te tellen. 

Terwijl Michel steviger op zijn troon zit, moet CD&V zich alweer weren in de centrumrechtse coalitie. Bij de installatie van de regering-Michel maakten de christendemocraten de taxshift - met vooral een bijdrage van de vermogenden - tot inzet van de coalitie. Dat was vooral bedoeld als zoethoudertje voor de achterban, die onder meer met de verhoging van de pensioenleeftijd enkele liberale recepten moest slikken. Nu de taxshift rond is, wordt er dan ook genadeloos in het christendemocratische potje gekeken. Dat potje telt enkel een kaaimantaks en een 'schamele' speculatietaks van 28 miljoen euro.

Nadat de linkse oppositie CD&V gisteren al uitgebreid jende in de Kamer, wacht CD&V-vicepremier Kris Peeters nu de taak het akkoord te gaan verkopen. In een interview met onze krant noemt hij 'iedereen een winnaar'. Maar tegelijk is voor Peeters het 'akkoord over de taxshift geen eindpunt'. Zo tovert hij het concept van een dual income tax uit zijn hoed, die alle vormen van vermogen op dezelfde maneir belast. 'Die zal er finaal moeten komen'. Ook Jong CD&V - dat gisteren het akkoord hekelde - krijgt een antwoord. 'Mijn jonge partijgenoten moeten beseffen dat één partij nooit alles kan krijgen wat ze wil. Het is een compromis'. 

In de politieke wereld is zoals altijd iedereen dus een winnaar. Dat is een groot contrast met het bedrijfsleven, waar de beloftevolle Silicon Valley-Belg Frédéric Della Faille toegeeft dat hij 'niet de winnaar is'. Hij zet zijn foto-app Frontback, waarmee je zowel een foto maakt met de voorkant van je camera als de achterkant, stop. De app was aanvankelijk erg populair, met aanhangers zoals Twitter-CEO Dick Costolo. Della Faille haalde ook 3,9 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en er waren geruchten over gesprekken met Twitter. Maar nu stopt het plots. De kritische massa van gebruikers die nodig is om een sociaal medium draaiende te houden, werd niet bereikt. 

Winnaars en verliezers dus op deze vrijdagochtend, maar naar onze bescheiden mening is er maar één echte winnaar deze ochtend: de strijd tegen malaria. De Britse farmareus GSK krijgt een positieve aanbeveling van de Europese geneesmiddelenwaakhond voor zijn malariavaccin Mosquirix. In de klinische testen kon de helft van de malariagevallen bij kinderen tussen 5 en 17 maanden vermeden worden. Jaarlijks vallen er nog 584.000 malariadoden. 

Voor we helemaal melig worden, wat koude cijfers uit het resultatenseizoen:

- Meer klanten, maar minder omzet bij Mobistar

- Een fors betere prestatie bij Econocom

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud