Advertentie

Wordt de ‘nein’ via een ‘jein’ een ‘ja’?

De ochtendmail van Kurt Vansteeland, maar een ietsje later om de uitspraken van de Duitse bondskanselier mee te hebben. Meer over dit alles tijdens de middagchat om 12 uur, met marktencollega Ben Serrure (chat box onderaan deze post). Hier de bijdrage van Kurt:

 

Angela Merkel spreekt. En zegt nein, of toch, zo lijkt het:

- Neen tegen grotere rol ECB in crisisbestrijding. Die moet op inflatie blijven focussen. En dus krek het omgekeerd van Sarkozy, die donderdagavond met Frans gevoel voor pathos Frankfurt opriep het ‘deflatierisico’ te bestrijden. Maar waarnemers melden dat Merkel nu ook weer niet heftig gaat protesteren wanneer de ECB toch een versnelling hoger gaat. Een moeilijke spreidstand dus tussen wat nodig is om de markten te bedaren en wat nodig is om de politieke achterban niet op stang te jagen.

- Neen tegen eurobonds. Of, zij vindt die ondenkbaar zonder begrotingsunie. Maar daar stevenen we toch op af, niet?

- Lijkt in tegenstelling tot haar minFin Wolfgang Schäuble nog steeds te denken dat Europees noodfonds – de brandblusser die in brand staat – nog kan werken.

- Zweert dus nog altijd bij traag, geleidelijk Merkelisme. En dat is geen rustige vastheid, maar roekeloze voorzichtigheid vindt ING. Die raamt dat een implosie van muntunie ons op twee jaar tijd 12 procent armer kan maken. Want de muntunie is misschien een slecht gebakken omelet, het is wel een omelet waar je niet zo maar even de eieren weer uit hun reconstrueren.

Wat opviel:

- Merkel sprak voor een bomvolle en woelige Bondsdag. Waarom kan zo’n pittig debat over onze nabije en verre toekomst niet in het Europees Parlement? Die lege banken in het EP bij de doortocht van een hoofdrolspeler als Mario Draghi, daar was ik echt niet goed van.

Meer over dit alles tijdens de chat van 12 uur:

Advertentie
Gesponsorde inhoud