Wordt speculeren op angst te populair?

Het zal de opmerkzame belegger gisteren vast niet ontgaan zijn: terwijl de aandelenmarkten wereldwijd fors gas terugnamen, steeg de VIX-index, in de volkse beleggersmond ook wel de angstindex van Wall Street genoemd, op een bepaald moment met 17 procent. Ter herinnering: de index volgt de prijzen die worden betaald voor indekking (via opties) tegen een daling of stijging van de S&P500. Stijgt de prijs voor een indekking tegen een daling, dan klimt de VIX, en omgekeerd. Met andere woorden, investeerders zetten zich maandag schrap voor zwaar weer op de markten.

De VIX-index verwierf door de kredietcrisis een sterke reputatie en vooral, heel veel bekendheid. Eind 2007, maanden voor Bear Stearns als eerste grote Wall Street-bank tegen de vlakte ging, wees de index al op een verslechtering van het beleggerssentiment. Bij het faillissement van Lehman Brothers (in september 2008) piekte de VIX op ongeziene niveaus, om nadien vooral terug te vallen, tot de niveaus die we vandaag kennen. Vaak gold het verhaal dat wie naar de VIX luisterde, vaak grote verliezen op de aandelenmarkten kon vermijden.

Maar is dat wel nog altijd zo? Volgens het financiële blad Barron's bestaat de kans dat de VIX simpelweg te populair geworden is om nog betrouwbaar te zijn. Barron's geeft toe dat de VIX-futures voor september en oktober al enkele weken in stevige pas omhoog gaan, maar zegt dat daar niet noodzakelijk al te grote conclusies uit moeten worden getrokken:

Misschien heeft de populariteit van het speculeren op toekomstige volatiliteit de boodschap van de eens zo betrouwbare signalen ondergesneeuwd. Met andere woorden, misschien verwacht de massa heviger marktschommelingen dan zich effectief zullen voordoen.


Barron's wijst erop dat er niet langer enkel 'slim geld' richting VIX-contracten vloeit. Via de zogenaamde Exchange Traded Funds (EDF's) is speculeren op angst toegankelijk voor een groot publiek, waardoor de VIX een stuk gevoeliger geworden is voor de grillen van de beleggerskudde. En dus niet langer een hyperbetrouwbare indicator voor wat toekomstige beursbewegingen betreft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud