Advertentie

Zeg eens AAA

'AAArgh', was zowat de evidente beleggersreactie op de waarschuwing van S&P dat Washington in de komende twee jaar één kans op drie loopt om zijn status als AAA-topdebiteur te verliezen. Meteen stak de Europese schuldencrisis voor het eerst echt de plas over.

Het ratingbureau wijst naar de totale patstelling in politiek Washington, waar Democraten en Republikeinen in hun standpunten over de aanpak van de begroting mijlenver van elkaar zitten. Het lakse Amerikaanse begrotingsbeleid contrasteert sterk met de begrotingsanering die overheden in de eurozone én het Verenigd Koninkrijk doorvoeren.

Toch had de S&P-waarschuwing ironisch genoeg veel meer impact op de aandelen- dan op de obligatiemarkten. S&P luidt de noodklok over Amerikaans staatspapier en beleggers vluchten in ... Amerikaans staatspapier en de dollar.

Mogelijk hebben de obligatiebeleggers nog maar eens bewezen dat ze veel slimmer en stressbestendiger zijn dan de hyperventilerende aandelenbeleggers. De FT-blog Alphaville geeft de reden: obligatiebeleggers hebben S&P niet nodig om te weten welk staatspapier kredietwaardig is en welk niet.

Beurshuis RBC Capital Markets ging na wat de gemiddelde impact was op de obligatiekoersen als een land zijn gekoesterde AAA-topstatus verliest. Italië in 1991, Japan in 1998 en Spanje en Ierland in 2009 bieden inspiratie. Het verdict: landen zien in het jaar na het verlies van de AAA-status hun rente gemiddeld afgerond met 0 (nul) basispunten stijgen.

En dan is het 'staal' nog vertekend door Ierland: het groene eiland zag na de AAA-exit zijn rente heel fors stijgen. Maar dat had alles te maken met de escalerende Ierse bankcrisis en de blanco cheque die de Ierse overheid op 30 september 2008 voor de bankenschulden uitschreef. Zonder Ierland zou de gemiddelde financieringslast voor een overheid die officieel zijn AAA-status verloor, gedaald zijn na de effectieve beslissing.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud