Advertentie

Zes op tien bedrijven verbeterden aandeelhoudersvergoeding

Na het speciale dossier over de jaarresultaten in de weekeindekrant brengen we hier een overzicht van de brutodividenden die de komende weken worden uitgekeerd.

Mijn collega Stéphane Wuille van Les cracks en action (L'Echo) stelde de tabel samen. Betaaldata werden niet vermeld, die waren ook niet altijd beschikbaar. De datum van de jaarvergadering geeft wel een goede benadering.

Fluxys ziet de coupon het sterkst toenemen met nier minder dan 540 procent. De beheerder van het Belgische gasnetwerk wordt gevolgd door Zetes met een stijging van 178 procent en door AB InBev met een toename van 110 procent terwijl het Bekaertdividend 70 procent toeneemt.

Wanneer we rekening houden met de kapitaalverminderingen, een populaire manier om voorheffing te vermijden, dan is het de vastgoedgroep VGP die de eerste plaats haalt: de stijging beloopt 668 procent (van 0,28 euro naar 2,15 euro per aandeel). Nyrstar, Telenet, Sofitmat (ex-Systemat) en Bois Sauvage gaan ook hun kapitaal verminderen.

Van de zowat zeventig bedrijven hebben er 40 hun dividend opgetrokken, 20 hielden de coupon onveranderd en 6 verlaagden het dividend. Alle bedrijven die voor 2009 een dividend uitkeerden, doen dat vook voor 2010.

Vijf ondernemingen die voor 2009 geen dividend uitkeerden, doen dat nu wel: Barco, Campine, IBA, KBC en Roularta. Rekening houdend met de dividendverhogingen halen we een verhouding van zes bedrijven op tien die de vergoeding van de aandeelhouders hebben verbeterd, wat niet slecht is.

Hier volgt de tabel: 

 

Datum jaarvergadering

*nettodividend

(Bron: Les cracks en action)

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud