Advertentie

Zijn de markten nog voor "gewone" beleggers?

Zilver zakte gisteren 12 procent of 25 procent over vijf handelssessies, de olie ging 10 procent lager. In de loop van vrijdagochtend leek de situatie wat te stabiliseren om vervolgens toch weer een verzwakking van de grondstoffen te zien te geven, er wordt vooral uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport van 14.30 uur. 

Want dat blijft natuurlijk het interessante, doorheen al de speculatie, de marktenspelletjes en de irrationaliteit blijven de markten toch ergens oog hebben voor de reële economie, bijvoorbeeld voor de werkloosheid. 

Er wordt verwacht dat straks wordt gezegd dat er in de VS 186.000 banen bijkwamen, maar handelaren houden ongetwijfeld rekening met een slechter resultaat na tegenvallende officieuze cijfers via ADP en slechte cijfers over de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. 

Nu, ik wil niet zeggen dat de markten een soort van irrealiteit zijn tegenover de realiteit van de economie. Het feit dat de grondstoffenprijzen klappen krijgen, is mooi meegenomen voor centrale bankiers die ongerust zijn over de inflatie. 

Jean-Claude Trichet deed overigens gisteren zijn best de euro naar beneden te halen, door minder hard te zijn in zijn uitspraken over de inflatie. De stijgende dollar droeg dan weer bij tot het terugdraaien van posities in grondstoffen, waardoor de val op die markten nog wat werd verscherpt. 

Maar toch. Hoe lang duurt die daling van de grondstoffen? Staan de markten niet eerder in het teken van bruuske sentimentsveranderingen? De ene week wordt gevreesd voor een Chinese groeivertraging, de volgende heerst euforie over de sterkte van het economisch herstel. 

En hoe voelt de individuele belegger zich bij al dit geweld van professionele spelers, centrale banken, high trequency traders, en totaal tegenstrijdige visies op de toekomst? Soms heb ik de indruk dat de "gewone amateur" de interesse voor de markten totaal heeft opgegeven en het enkel nog een spel is voor professionelen of op zijn minst semi-professionelen. 

Ik denk nog altijd dat er aandelen zijn waar de "gewone" belegger baat bij heeft, met name niet te dure aandelen met redelijk voorspelbare en liefst groeiende dividenden, niet-cyclische kwaliteitsaandelen of aandelen die duidelijk onder hun intrinsieke waarde noteringen.

Tegelijk moet ook duidelijk zijn dat de spectaculairste marktbewegingen te maken hebben met heel centrale activa in de wereldeconomie: energie, grondstoffen, toonaangevende valuta - met andere woorden, zaken waar heel wat bedrijven (en hun waarderingen) de invloed van ondergaan. 

Meer over dit alles tijdens onze middagchat vanop de financiële redactie, start om 12 uur. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud