Advertentie

Zijn de ratingbureaus te lankmoedig voor de VS?

Update: zie laatste alinea over IMF-commentaar op de VS.

Stel u voor: een olietanker stevent af op gevaarlijke klippen. Op de brug hebben de stuurlui ruzie over de koers. Iedereen is het eens dat op de klippen varen geen optie is, maar zolang er geen akkoord is verbiedt de ene groep de andere weg te sturen van wat een catastrofe zonder weerga zou zijn.

Dat is wat er nu gebeurt in de VS. Vorige week werd een 'shutdown' van de overheid vermeden, maar het volgende debat gaat over het schuldenplafond. 

Op vrijdag bedroegen de Amerikaanse schulden 14.213 miljard dollar, dat is een luttele 81 miljard dollar onder de limiet opgelegd door de volksvertegenwoordiging. 

Het ministerie van Financiën waarschuwt dat de VS niet later dan op 16 mei tegen het schuldenplafond aanbotsen en tegen 18 juli in wanbetaling op de schulden zou zijn, zo meldt The Wall Street Journal. Minister van financiën Timothy F. Geithner (foto van Bloomberg) waarschuwde in een brief aan het Congres voor de gevolgen van zo'n wanbetaling. 

Het Witte Huis staat onder druk van de Republikeinen om verder te besparen, maar zei tot voor kort dat de besparingen en het schuldenplafond als afzonderlijke dossiers moeten worden behandeld. Zonder akkoord dreigt de rente in de VS in juni te stijgen wanneer de markten echt beginnen vrezen voor een blokkering en wanbetaling. 

Inmiddels blijkt dat het Witte Huis toch wil onderhandelen over een koppeling met besparingsvoorstellen, maar er is zeker nog geen deal. 

Is het toch niet onvoorstelbaar dat het spel op deze manier wordt gespeeld? Zelfs al zouden de VS maar één dag niet in staat zijn aan hun financiële verplichtingen te voldoen, de impact op de wereldwijde markten zou enorm zijn. 

Wat mij nog meer verbaast, is de sereniteit van de ratingagentschappen. Moody's zegt dat de kans op een politiek compromis 'extreem hoog' is, zelfs al zou het pas op de laatste minuut worden bereikt. 

Volgens Moody's zou het twee maand na het bereiken van het schuldenplafond kunnen duren vooraleer het tot wanbetaling komt, zo meldt James Politi op FT Money Supply. 

Een verdachte lankmoedigheid van een Amerikaans ratingagentschap voor het thuisland? Opgemerkt moet worden dat ook het Europese ratingbureau Fitch volgens The Wall Street Journal de kans tot wanbetaling als extreem laag inschat. Fitch zegt dat het bedreigender zou zijn, moest een geloofwaardige begrotingsstrategie voor de middellange termijn achterwege blijven. 

Ik wil best geloven dat het risico heel laag is - maar indien het risico toch werkelijkheid zou worden, zouden de gevolgen voor de wereldwijde financiële markten dramatisch zijn, zoals Rana Foroohar zegt op The Curious Capitalist

William H. Gross van Pimco, de grootste obligatiebelegger, zei dat hij met zijn Total Return Fund niet enkel geen Amerikaanse staatsobligaties meer aanhoudt, maar zelfs speculeert op koersdalingen van die obligaties.

Hij is van mening dat het politieke klimaat in de VS grondig is verziekt en dat de begrotingsproblemen ook op langere termijn problematisch zijn. Hij denkt niet in de eerste plaats aan wanbetaling, maar aan inflatie, muntontwaarding en lage of negatieve reële rente. 

Het derde ratingagentschap, S&P, is erg stil over het Amerikaanse schuldenplafond. Daarentegen vindt het wel dat er in België in juni een regering moet zijn, ook al presteert ons land begrotingsgewijs goed. 

Zouden S&P, Moody's en Fitch niet moeten eisen dat de VS voor een bepaalde datum een akkoord hebben over het schuldplafond? 

Het fundamentele verschil met België lijkt te zijn dat de dollar de enige echte reservemunt is. Bovendien is er in de VS nog heel wat ruimte voor belastingverhogingen. Maar toch: zo'n verhogingen kunnen alleen maar mits er een politiek akkoord is, en zoals Gross zegt, het politieke klimaat in Washington is erg toxisch. 

Wat denkt u? Dreigt uw vertrouwen in Amerikaanse overheidsobligaties geschokt te geraken? Meten de ratingagentschappen met twee (of meer) maten en gewichten? 

PS Nog net binnen:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud