Advertentie

Zilver en goud onder druk, waarom eigenlijk?

Zilver, goud, koper, olie zakken afgetekend. Zilver (foto  Reuters) met name steeg 175 pocent van augustus tot eind vorige week maar het grijze metaal verloor de vijf laatste handelsdagen 24 procent.

Waarom eigenlijk? Er is sprake van ongerustheid over een vertraging van de wereldwijde groei. Sterke groeilanden zoals China gaan op de rem staan om de inflatie af te remmen. De ECB is bezig aan een langzame verstrakking van het beleid.

De Duitse industriële orders in maart zakten onverwacht. Na het tegenvallende officieuze VS banenrapport (ADP) van gisteren was er vandaag een nieuwe tegenvaller: de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. Niet bepaald de beste indicator, maar daags voor het officiële maandelijkse banenrapport zorgt het voor extra veel nervositeit.

Maar toch. Is dat dan de echte verklaring voor de zilverinzinking? Joseph Cotterill op FT Alphaville citeert de analyse van Reuters-columnist John Kemp. Die komt neer op het volgende: grondstoffen en andere activa stijgen omdat marktpartijen verdere stijgingen verwachten. Er moet een gestage stroom zijn van netto kooporders om te blijven stijgen - maar dan begint het risico op een correctie de vooruitzichten op verdere stijgingen te overschaduwen.

Het liquideren van 'long' posities begint zwaarder te wegen dan de nieuwe kooporders, en het hele proces gaat de andere richting uit. U vindt het een dun verhaaltje? Een gebrek aan diepe verklaringen? Wel, soms is de markt gewoon dat: een markt, vraag en aanbod, speculatie en het spel van de verwachtingen.

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud