Zorgen voor later?

Het nieuws dat Caterpillar de winstverwachtingen voor 2009 optrekt, stuurde de Europese beurzen dinsdag naar hun hoogste peil sinds november vorig jaar. Caterpillar is met zijn bulldozers en graafmachines wereldwijd aanwezig. De verhoogde prognoses lijken de beleggers een bemoedigend verhaal over de wereldconomie in te fluisteren. Ook de resultaten voor het tweede kwartaal waren trouwens beter dan verwacht, net als die van een resem andere kleppers zoals Merck, DuPont en de banken (Citi, JPMorgan, Bank of America en vooral Goldman Sachs) van vorige week.

Toch valt er een resem bedenkingen te maken bij de goednieuwsgolf. Caterpillar wijst erop dat de toestand van de wereldeconomie verbetert, maar stipt tegelijkertijd aan dat het bedrijf vooral profiteert van de economische stimulusprogramma's, en dan vooral in China. Beleggers lijken zich nog niet de vraag te stellen, wie de rol van de druk spenderende overheden zal overnemen, eens de stimulusprogramma's zijn uitgewerkt. De bedrijven die wereldwijd met overcapaciteit kampen? Of de consument die almaar sterker lijdt onder de stijgende werkloosheid?

Voorts lijkt als een rode draad door de tweedekwartaalrapporten te lopen, dat bedrijven erg stevig bespaard hebben op de kosten, waardoor de marges niet regelrecht gekelderd zijn. Maar kan men tot in den treure vet blijven wegsnijden, zonder dat de vraag fundamenteel herneemt?

Dat er dan wel tekenen zijn van uitbodeming, maar niet van herstel, bleek trouwens uit het kwartaalrapport van United Technologies. Het bedrijf dat goederen zoals liften (Otis), gevechtshelikopters en vliegtuigmotoren produceert, zei zelf niet te durven rekenen op een economisch herstel in 2010. 'Onze businessplannen voor 2010 zijn vooral geïnspireerd door kostenbesparingen. Wij vertrouwen niet erg hard op een vraagherstel', alsus een beteuterde topman Greg Hayes. Geen wonder dat Ben Bernanke nog niet naar de exit holt...

Of beleggers naar de uitgang moeten zoeken, dan wel net verder in de markt moeten stappen, blijft een aartsmoeilijke vraag. Ondergetekende buigt nederig het hoofd, en moet u het antwoord schuldig blijven. Credit Suisse en Goldman Sachs denken alvast van wel. Beide invloedrijke beurshuizen zien de S&P500 nog meer dan 10 procent stijgen naar het jaareinde toe.

Beide voegen ook een aardigheidje toe aan hun voorspellingen. Volgens Goldman Sachs kunnen de wankele fundamenten van de Amerikaanse economie roet in het eten gooien. Credit Suisse zegt dat de winstmarges nog een eind verder moeten dalen bij de bedrijven, en dat er wereldwijd druk schulden zullen moeten worden afgebouwd door bedrijven, gezinnen én overheden. Dat laat weinig ruimte voor een sterk herstel van de consumptie. 'Maar laten we ons daar volgend jaar zorgen over maken.' Wij doen het alvast nu al.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud