korte metten

Zorgen zijn voor na de zomer

Alexis Tsipras en Angela Merkel: niet de beste vrienden ©EPA

Goed nieuws: u kunt deze zomer rustig op vakantie gaan. Tobben over een Amerikaanse renteverhoging of een Grieks bankroet doen we pas vanaf september.

Uitstelgedrag, het is een oer-Europese klassieker. Volgens de Süddeutsche Zeitung - en ze hebben daar in München niet de gewoonte kwakkels de wereld in te sturen - overweegt Europa het lopende Griekse steunprogramma nóg eens te verlengen.

De Duitse krant maakt op gezag van een Europese topambtenaar gewag van een typisch Europees compromis: Griekenland zou een deel van zijn resterend krediet krijgen in ruil voor het uitvoeren van een deel van de gevraagde hervormingen en besparingen.

Het grootste twistpunt, de pensioenhervormingen, zou zo over de zomer heen getild worden. En zo krijgen de Grieken de tijd om het referendum te organiseren die premier Tsipras het schaamlapje moet geven om al zijn verkiezingsbeloftes in te slikken. En zijn we weer happy ever after. Of toch ongeveer.

En zo kunnen Europese beleidslui deze zomer rustig naar hun favoriete côte of costa afzakken en zou een Grieks bankroet niet als een donderwolk over Angela Merkels moment de gloire hangen. De Duitse kanselier is immers op 7 en 8 juni gastvrouw voor de G7-top in het pittoreske kader van het Beierse Schloss Elmau, eigendom van 'Angela Merkels Schlossherr' Dietmar Müller-Elmau.

Merkel houdt van een strakke regie bij zo'n plechtige gelegenheden. Wat niet altijd lukt, als gevolg van balorige Zuid-Europeanen. Hilarisch was de Italiaanse clown Silvio Berlusconi, die in het voorjaar van 2009 tijdens de NAVO-top aan de boorden van de Rijn in Kehl Frau Merkel minuten deed wachten omdat hij zo nodig eerst een telefoontje moest plegen.

Griekenland is niet de enige kopzorg die handig over de zomer wordt getild. Ook over een Amerikaanse renteverhoging - de eerste sinds zegge en schrijven 2006 - moeten beleggers zich maar ten vroegste in september zorgen maken.

En voorts:

Ook de heropstart van Doel 1 wordt over de zomer getild. Minister Marghem mag het straks nog eens uitleggen in de Kamer.

Uitstelgedrag is Islamitische Staat dan weer vreemd. De extrimisten palmen het historische erfgoed Palmyra in. De wereld kijkt handenwringend toe. 

Gimv ziet met dank aan het uitstekende beursklimaat voor het eerst in vier jaar nog eens zijn eigen vermogen - de collectieve spaarpot van de aandeelhouders - stijgen. Dat werd tijd. Vraag is nu wat de investeringsmaatschappij met de laagrentende berg cash gaat aanvangen, behalve een fors deel naar de aandeelhouders te laten vloeien via een traditiegetrouw stevig dividend.

©RV

And finally:

Mocht u nog altijd aan de impact van sociale media twijfelen: dankzij Facebook spurt een tien jaar oud boek van een onbekende schrijver op minder dan één dag van plaats 60.000 naar plaats 1 van de Duitse bestsellerslijsten. Zelfs de blonde Duitse televisiegod Thomas Gottschalk is met zijn autobiografie niet tegen de tragische Kai Fitzner opgewassen. 

©RV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud