Zullen Moody's en S&P het dan nooit leren?

Ik moet toegeven met verbijstering het artikel gelezen te hebben op onze site over de Amerikaanse dochter FSA van Dexia. Ik ben niet zo verbaasd over het feit dat Dexia blijft volhouden dat haar Amerikaanse dochter FSA (een obligatieverzekeraar) slechts in zeer beperkte mate is blootgesteld aan de kredietcrisis. Neen, de passage waar ik echt een probleem mee heb, gaat over sectorgenoten van FSA, Ambac en MBIA, en is de volgende:

Bovendien overwegen de kredietratingbureaus Moody's en S&P hun AAA-ratings voor Ambac en MBIA te herzien. Dat zou een ramp zijn want het is juist door die hoge kredietwaardigheid dat ze klanten winnen en houden. Op basis van de koersen van hun kredietderivaten schat de zakenbank JP Morgan de kans dat MBIA en Ambac over de kop gaan op 70 procent.

Dus, terwijl Moody's en S&P nadenken of Ambac en MBIA al dan niet het toppunt van kredietwaardigheid zijn, zegt een gerespecteerde instelling zoals JP Morgan dat er 70 procent kans is dat deze zelfde instellingen over de kop gaan.

Overigens, ondertussen nam het kleinere broertje van Moody's en S&P, Fitch, Ambac zijn toprating af. Blijkbaar geldt in de (veel te kleine) wereld van de ratingbureaus 'hoe kleiner, hoe moediger'. De vraag is hoe lang de financiƫle gemeenschap Moody's en S&P nog ernstig kan blijven nemen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud