Advertentie
korte metten

Zwijgen is goud

©BELGA

De titel van deze Korte Metten is een bekende zegswijze. Maar wel eentje die Jan Peumans, N-VA'er en Vlaams Parlementsvoorzitter, best zelf ook in acht had genomen. Want nu heeft hij de boze tweet en de 'apart statuut'-uitspraken van zijn voorzitter Bart De Wever nieuw leven ingeblazen. Wat hij eigenlijk net niet wilde.

Het knusse tentenkamp van Theo Francken en het ideetje voor een apart vluchtelingenstatuut van Bart De Wever gaan al even mee. Intussen zijn ze vooral voer geworden voor een politieke discussie, en verandert er weinig voor de vele vluchtelingen die nog in de rij staan voor de Dienst Vreemdelingenzaken.

Maar terwijl die twee N-VA-kopstukken vooral hun rechtse achterban bedienen, doet Peumans woensdag een poging om ook het sociale gelaat van zijn partij enigszins te vrijwaren.

Iets gelijkaardigs doet ook de Australische premier Tony Abbott. Die is vooral gespecialiseerd in het gespierdere werk op vlak van migratie, maar doet nu toch ook een symbolische geste om zijn criticasters even de mond te snoeren. De term 'symbolisch' lijkt misschien wat misplaatst voor de 12.000 extra Syrische vluchtelingen die welkom zijn in Australië, maar toch is ze op zijn plaats voor een land wiens migratiebeleid er vooral in bestaat om boten met migranten vanuit Indonesië droogweg terug te slepen naar de haven van waar ze komen.

In het andere nieuws valt vooral de neerwaartse herziening voor de economische groei in België vanwege het Planbureau op. Dat bureau mikt voor 2016 op een groei van 1,3 procent, tegen 1,5 procent voordien. Maar in de Vlaamse begroting staat nog de vorige prognose van 1,7 procent. Dat betekent dat er opnieuw zal moeten gecijferd worden. Want zelfs bij die nu achterhaalde groeiprognose stevende Vlaanderen af op een tekort van 367 miljoen euro. Als de economie echt minder snel blijkt te groeien, zal dat tekort alleen maar oplopen.

Voorts:

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud