Agfa steekt helpende hand uit naar Xeikon

Het aandeel Agfa boekte woensdag op Euronext Brussel een opmerkelijke stijging met 10,8 procent tot 14,40 euro. Analisten en handelaren hadden nochtans niet meteen een verklaring voorhanden. Toch waren er in de markt geruchten dat Agfa zijn belang in Xeikon zou verhogen. De woordvoerster van Agfa wilde dat niet bevestigen, maar hield het op een 'intensere samenwerking'. Daarover zou eerstdaags meer informatie komen.

Agfa controleert 25 procent van Xeikon en heeft er alle belang bij dat de drukpersenproducent niet verdwijnt. Toch neemt de beeldverwerkingsgroep Xeikon niet over: 'Het is in elk geval niet zo dat Agfa meerderheidsaandeelhouder van Xeikon wordt', verklaarde de woordvoerster.

Dat Agfa Xeikon bijspringt, is enerzijds nauwelijks een verrassing te noemen. Xeikon is een voormalig spin-offbedrijf van Agfa, en is nog steeds op een boogscheut van de Agfa-hoofdzetel in Mortsel gevestigd. Anderzijds is er bij Agfa een diepgaande herstructurering aan de gang. Die kost 550 miljoen euro en Agfa wil het grootste deel daarvan nog dit jaar boeken. De herstructurering kost 4.000 banen, dat is 18 procent van het personeelsbestand van Agfa.

Agfa boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 38 miljoen euro en stuurde dit jaar al vier winstwaarschuwingen uit.

Het is niet duidelijk of Agfa alleen instaat voor de redding van Xeikon. Xeikon boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 18 miljoen dollar (20,44 miljoen euro).

JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud