Akkoord in de maak in distributiesector

Volgende dinsdag spreken werkgevers en werknemers zich uit over een loonsverhoging in twee fasen van 20 euro (807 frank) en een nieuwe regeling voor de deeltijdse contracten. Dat waren de grootste pijnpunten in het vorige voorstel, dat door de vakbonden van tafel werd geveegd en de onmiddellijke aanleiding was voor de nationale stakingsdag van 1 december.

Het cao-voorstel is een initiatief van de sociaal bemiddelaar en loopt over een periode van 15 maanden. Het voorziet in een eenmalige premie van 100 euro en een loonsverhoging in twee fasen (12,5 euro op 1 juni 2002 en 7,5 euro op 1 februari 2003). Het recht op loopbaanonderbreking blijft gewaarborgd, net als het recht om vanaf 50 jaar halftijds te gaan werken. De deeltijdse contracten van 18 uur worden opgetrokken naar 20 en die van 20 uur naar 22 voor bedienden met vijf jaar dienst. Vanaf 2003 gebeurt hetzelfde voor bedienden met drie jaar dienst.

Volgens Hugo Vander Elst van het LBC-NVK, de bediendenvakbond van het ACV, is het voorstel van de sociaal bemiddelaar een "stap vooruit". "Zowel op vlak van het loon als op vlak van loopbaanonderbreking en tijdskrediet is er vooruitgang geboekt", zei hij. "Wij hebben het verspreid onder de 80.000 winkelbedienden. Volgende dinsdag is er een samenkomst van alle vakbondsafgevaardigden, waarop we ons standpunt zullen bepalen."

Ook Jan Delfosse, onderhandelaar van de werkgeversorganisatie Fedis, toont zich positief over het voorstel van de sociaal bemiddelaar. Het voorstel zal tijdens de komende dagen aan de leden van Fedis worden voorgelegd, en Delfosse heeft de indruk dat er een akkoord inzit. "Hopelijk zullen we zo uit de huidige problemen geraken", aldus Delfosse.

GDC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud