ALZ (Sidmar) moet 100 miljoen euro besparen

Dat heeft de directie van ALZ woensdag tijdens een ondernemingsraad aangekondigd. Het herstelplan wordt vanaf woensdag via infosessies aan de personeelsleden toegelicht. Directie en vakbonden zullen de komende dagen verder overleg plegen over de concrete invulling van het plan. Volgens de directie moeten er geen werknemers afvloeien.

Het herstelplan kreeg de naam ERA mee, "Een Rendabel ALZ", en voorziet onder meer in de uitvoering van het voorziene investeringsplan om de structurele groei van 5 Ć  6 procent per jaar in de roestvrij staalsector te kunnen volgen, de optimalisatie van de organisatie om deze groei met een beperkte toename van het personeelsbestand te kunnen realiseren, een aantal operationele verbeteringsplannen en tot slot ook besparingsacties op het gebied van aankopen.

De directie van ALZ is naar eigen zeggen genoodzaakt om een dergelijk ingrijpend herstelplan door te voeren vanwege de almaar verslechterde economische situatie op het vlak van roestvrij staal, de zwakke marktvraag, de lage prijzen en de beperkte geproduceerde hoeveelheden bij ALZ. Een en ander zou volgens de directie te wijten zijn aan een langdurige staking van de werknemers in april jongstleden en aan het huidige systeem van technische werkloosheid dat werd ingevoerd om het gebrek aan bestellingen op te vangen.

Het ERA-plan moet de belangrijke kostenkloof ten opzichte van Europese concurrenten tegen 2004 gedicht hebben. "Op die manier komt ALZ ook in een beter positie te staan ten opzichte van de zusterbedrijven binnen de roestvrijstaalsector in de nieuwe fusiegroep Aceralia-Arbed-Usinor. Door de synergie- en schaalvoordelen uit deze fusie zal de positie van ALZ als nieuw geheel ten opzichte van de concurrenten aanzienlijk verberen", luidt het in een mededeling.

ALZ is een dochteronderneming van de Gentse staalproducent Sidmar en maakt deel uit van de Luxemburgse Arbed-groep. ALZ is gespecialiseerd in de productie van vlakke roestvrij staalproducten voor industriƫle installaties, huishoudapparatuur, catering, transport en bouw. Het Genkse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 971.6 miljoen euro en stelt 1.893 mensen tewerk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud