EU beslist morgen in Belgische bierkartelzaak

De Europese Commissie voert al ruim twee jaar een onderzoek naar de Belgische en Luxemburgse biermarkt. Bij huiszoekingen vond de Commissie bewijzen van kartelvorming. Interbrew en Alken-Maes, een dochter van de Britse brouwer Scottish & Newcastle, werden ervan beschuldigd tussen 1993 en 1998 de markt te hebben opgedeeld, prijsafspraken te hebben gemaakt, en informatie te hebben uitgewisseld.

Interbrew heeft meer dan de helft van de Belgische biermarkt in handen. Alken-Maes, dat erop wijst dat het onderzoek gebeurde toen het bedrijf nog in handen was van de Franse voedingsgroep Danone, heeft zowat een zesde van de markt. Er was ook een tweede deel aan het onderzoek, waarbij ook de kleinere Belgische brouwers Haacht en Martens waren betrokken. Daarbij ging het enkel over kartelpraktijken voor bier dat wordt verkocht als huismerk van de warenhuisketens, de zogenaamde bieren met 'private label'.

Als de Commissie de brouwers schuldig acht, kan zij hen een boete opleggen die oploopt tot 10 procent van de omzet van het voorbije boekjaar. De omvang van de boete wordt pas woensdag, op de zitting van de Commissie, vastgelegd, zeggen goede bronnen. Zij vernamen dat Interbrew goed meewerkte met het onderzoek, zodat de boete een stuk lager wordt dan eerst werd gevreesd.

Interbrew-topman Hugo Powell zei eerder dat Interbrew een meer dan afdoende voorziening aanlegde voor de boete die de brouwer boven het hoofd hangt. Powell merkte eind vorig jaar op dat de EU Interbrew ook een richtsnoer had gegeven voor de omvang van de boete.

De Commissie voerde ook onderzoeken naar bierkartels in Frankrijk, Nederland, Italie en Denemarken. Over die zaken wordt later beslist

BL/KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud