Investeringsgroep heeft businessplan voor nieuw DAT

In een eerste fase wordt het Europese netwerk geoptimaliseerd. In een tweede fase zijn ook lange afstandsvluchten gepland.

Er zijn tot nu toe 35 investeerders gevonden voor het nieuwe DAT. Ze zijn allen op de hoogte gebracht van het businessplan. Tegen 12 december moeten ze uitsluitsel geven over hun engagement.

Davignon en Lippens toonden zich maandag optimistisch over de toekomst van de nieuwe luchtvaartmaatschappij DAT. "De investeerders zijn nog altijd geïnteresseerd en we hebben een duidelijk businessplan op punt gesteld", aldus Davignon.

Het voortbestaan van DAT hangt evenwel af van wat er met SIC, het coördinatiecentrum van Sabena, gebeurt. Een faillissement van dat laatste betekent tevens het einde voor DAT. Davignon noemde de kapitaalinjectie van SIC - 100 miljoen euro - een "onontbeerlijk element voor de toekomst van DAT".

Op 12 december spreken de schuldeisers van SIC zich uit over het herstelplan. Een dag later beslist de handelsrechtbank of het coördinatiecentrum een definitief gerechtelijk akkoord krijgt. De rechtbank stelde die beslissing vrijdag uit.

Davignon en Lippens hopen op 19 december van start te kunnen gaan met de nieuwe luchtvaartmaatschappij. Het startkapitaal bedraagt 200 miljoen euro. Als de schuldeisers instemmen met het voortzetten van de activiteiten van SIC komt daar nog eens 100 miljoen euro bij.

Het startkapitaal wordt ingebracht door de investeerders rond de tandem Davignon-Lippens. Volgens Lippens zijn inmiddels al meer dan 35 geldschieters bereid gevonden. Van de 200 miljoen euro is 45 miljoen euro afkomstig van de regionale investeringsmaatschappijen. Davignon beklemtoonde dat geen extra overheidsgeld nodig is voor de start van de nieuwe maatschappij.

Met het geld kan de eerste fase van het businessplan gerealiseerd worden. Verwacht wordt dat eind december ook gestart kan worden met vluchten naar Afrika (Entebbe, Kigali en Kinshasa). Voor de tweede fase is nog eens zo'n 115 miljoen euro extra nodig. Het businessplan is evenwel rendabel met fase één alleen, aldus Davignon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud