Regionale Uitgeversgroep (Concentra) wil ook besparen op personeel

Besparingen in 2001 brachten al 10 tot 12 miljoen euro op. "Dit volstaat echter niet en dus moeten we nog verder herstructureren", zegt Vangeel. De operatie is ingegeven door de huidige bedrijfseconomische situatie waarbij vooral de krimpende advertentiemarkt, stijgende papierprijzen en versnelde inflatie een rol spelen.

De geplande acties zijn gericht op het verhogen van "de efficientie, de productiviteit en de competentie van de onderneming", aldus een persbericht. De RUG denkt o.m. aan de verdere automatisering van processen, reductie van papierverbruik en het creeren van synergieen op groepsniveau.

Dat een herstructurering wordt overwogen, werd woensdag meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. Denkpistes voor ingrepen op personeelsvlak zijn begeleid vrijwillig vertrek, brugpensioen en "eventueel andere maatregelen".

"Hoeveel werknemers hierbij betrokken worden, is nog niet geweten. Maar we benadrukken dat we willen vermijden om over te gaan op naakte ontslagen", aldus de gedelegeerd bestuurder van de RUG

De besparingen bij het personeel zijn enkel voorzien bij de krantendivisies van de groep, bij GVA, HBVL en de huis-aan-huis-bladen. "We streven onder meer naar nog meer synergie tussen de krantendivisies. De redacties werken al goed samen. De onafhankelijkheid moet bewaard blijven, maar de samenwerking kan nog beter. Ook op logistiek, administratief en boekhoudkundig niveau kan de synergie nog verder", vindt Vangeel.

Bij de RUG werken ongeveer 685 voltijdse werknemers. De magazines Groovy, onderdeel van de RUG, en Mao Magazine, onderdeel van Concentra, worden niet betrokken bij de herstructurering, verduidelijkt Vangeel. Ook het gratis dagblad Metro, dat onlangs voor 100% in handen kwam van de RUG, wordt niet getroffen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud