Advertentie

91 miljoen euro boete voor Belgische brouwers

De Commissie startte haar onderzoek naar de Belgische biermarkt in 1999. Toen voerde ze huiszoekingen uit bij Interbrew, Alken-Maes en de Confederatie van Belgische Brouwers. De Commissie ontdekte twee verboden kartels op de Belgische biermarkt.

Het eerste kartel, tussen marktleider Interbrew en nummer twee Danone/Alken-Maes, bestond van 1993 tot begin 1998. Toplui van Interbrew en van Danone kwamen overeen de markt onder elkaar te verdelen, prijsafspraken te maken en maandelijks informatie uit te wisselen over hun verkoopsvolume. De afspraken hadden betrekking op zowel de horecasector als de kleinhandel.

Het tweede kartel was veel beperkter in omvang en tijd. Het had betrekking op bier dat geproduceerd wordt voor verkoop aan supermarkten onder de merknaam van de supermarkt. Ook daaraan namen Interbrew en Alken-Maes deel, samen met de brouwerijen Haacht en Martens. In 1997 en 1998 maakten de betrokkenen prijsafspraken en verdeelden de markt onder elkaar.

De Commissie berekende de boetes op basis van het marktaandeel van de betrokken brouwer, de duur en de ernst van de overtreding en de mate waarin de brouwers meewerkten aan het onderzoek. Uiteindelijk krijgt Interbrew een boete van 46,487 miljoen euro, en Danone een van 44,628 miljoen euro. Haacht en Martens moeten ieder 270.000 euro betalen.

Interbrew kreeg een fikse boetevermindering omdat het meewerkte aan het onderzoek. Maar Danone moet, hoewel zijn marktaandeel in Belgiƫ bijna vier keer kleiner is dan dat van Interbrew, relatief gezien meer betalen omdat het in 1974 en 1984 al gelijkaardige veroordelingen opliep. De in totaal 91,65 miljoen euro is de op negen na hoogste kartelboete die de Commissie ooit oplegde.

Ook in Luxemburg vond de Commissie bewijzen van kartelvorming. Die zaak werd aan het licht gebracht door Interbrew, dat als beloning ook geen boete kreeg opgelegd. Maar Interbrew speelt ook nog een rol in twee andere bierkartelonderzoeken van de Commissie, in Frankrijk en Nederland. Die onderzoeken zijn nog niet afgerond.

Zowel Interbrew als Danone had provisies geboekt voor de boetes. De voorziening van Interbrew volstond, maar Danone had de omvang van de boete duidelijk onderschat. De provisie dekt slechts de helft van de som, zegt een woordvoerster van de Franse groep. Alken-Maes mag in ieder geval opgelucht ademhalen: Danone betaalt de hele boete.

Interbrew benadrukt dat zijn resultaten van dit jaar niet lijden onder de boete, en gaat niet in beroep tegen de beschikking. Danone weet het nog niet. De aandelenkoers van Interbrew daalde 1,82 procent tot 27,98 euro. BL/JL

Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud