Advertentie

<B>Leasinvest Real Estate:</B> Hoe zien jullie de Brusselse kantorenmarkt in de nabije toekomst evolueren?

  • Leopoldswijk (CBD = central business district)
  • Centrum
  • Louizalaan
  • decentraliseerd gedeelte (19 gemeenten)
  • de periferie (Noord, Oost, Zuid en West)

Brussel kende in 2003 het op één na hoogste recordjaar in huuropname sinds 20 jaar met een opname van net onder de 750.000 m2. Dit recordcijfer geeft geen beeld van de werkelijke economische toestand aangezien de kantoren voor meer dan 70% werden opgenomen door de federale en gewestelijke overheden en door de Europese instellingen.

Het Central Business District (CBD) kon voornamelijk profiteren van deze opnamen terwijl de perifere locaties rond Brussel hun leegstand alleen maar zagen groeien naar gemiddelden boven de 20%.

Door de vermindering van de opnamen door de overheidsinstellingen, die op enkele departementen na hun huisvesting hebben gevonden, merkt men dat voor de eerste helft van 2004 een opname van om en bij de 185.000 m2 is gebeurd, wat wijst op een terugval van 36% t.o.v. vorig jaar en zelfs 30% t.o.v. het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

De gemiddelde leegstand voor de Brusselse kantoormarkt is opgelopen tot 10,5% afhankelijk van bron tot bron. Het aanbod aan de stationslocaties (Noordwijk en Zuidwijk) zijn bijzonder gestegen door de projecten die in aanbouw zijn en volgend jaar als verhuurproduct op de markt komen en door de verschillende onderverhuringen die er gebeuren.

In de periferie zijn de nieuwe projecten voltooid en worden er geen nieuwe ontwikkelingsprojecten opgestart. Toch schat men de leegstandsgraad in de Noordwestelijke rand, inclusief de zogenaamde groene gordel, boven de 20%.

De Brusselse kantorenmarkt evolueert sinds enkele jaren op twee snelheden nl. de Leopoldswijk en de rest.

In de nabije toekomst zien we helaas niet veel bewegen. De economie verbetert wel lichtjes maar zal niet in de nabije toekomst fel verbeteren. Ten beste zal dat eind 2005, maar eerder in 2006 zijn. Zolang de economie niet echt optrekt zullen de huurprijzen in de rest van Brussel onder druk blijven staan.

Deze vraag werd beantwoord door Jean-Louis Appelmans, managing director Leasinvest Real Estate

22134730

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud