<B>Ter Beke:</B> Hoe zal Ter Beke kunnen concurreren met de "groten" zoals Unilever?

Ter Beke koos een tijd geleden vrij resoluut voor "building brands" als lange-termijnstrategie. "Come a casa" lijkt het eerste echte statement. Hoe zal Ter Beke kunnen concurreren met de "groten" zoals Unilever (Bertolli), die zich zeker zullen mengen wanneer het segment relevant wordt. Is er een technologische voorsprong (know-how of investering)? Ik vermoed dat de advertising voorsprong niet echt beschouwd wordt als het voordeel, wetende dat Bertolli start op basis van een merkwaarde en de budgetten vrijwel onbeperkt zijn. Of vergis ik me?

Het is is belangrijk te weten dat het segment waar Ter Beke in actief is: het Italiaanse segment van de vers bereide maaltijden. Binnen de vers bereide maaltijden is dit trouwens het grootste segment.

Het Come a Casa merk is binnen dat segment het enige merk aanwezig en aktief ! De meeste grotere bedrijven waarnaar u refereert zijn momenteel niet aktief in het verse segment; er is dus in hoofde van Ter Beke zeker sprake van een technologische voorsprong op gebied van de kennis van het verse segment en het verse logistiek circuit.

De vergelijking die in de vraag getrokken wordt tussen verschillende merken is niet aan de orde. Een merk staat nu eenmaal voor waarden en bouwt een aantal credentials op; het is niet omdat je 2 merken hebt die beiden Italiaans klinken dat ze hetzelfde betekenen voor de consument; gelukkig maar, anders zou elke merkinvestering de facto een investering betekenen voor je concurrenten !

Algemeen wordt ook gesteld dat je binnen een segment als eerste merk het 'first mover advantage' geniet; het is empirisch aangetoond dat het merk dat zich als 2e of als 3e in een segment lanceert een veelvoud van de investeringen moet doen van de eerste merkspeler in dat segment om hetzelfde resultaat te halen. En indien voor deze "groten" fondsen geen beperkingen zouden zijn, geniet de "eerste op de markt" van het voordeel dat de investeringen van deze 2e en 3e ook een positieve weerslag kunnen hebben op dat van de nummer 1.

Verder heeft de geschiedenis ook geleerd dat het niet altijd slecht is om meerdere aktieve merken te hebben binnen één segment; tenslotte draagt alle merkinvestering bij tot het dynamiseren van een segment, en daar genieten dan alle spelers binnen dat segment van !

Deze vraag werd beantwoord door Dirk Van de Walle, bestuurder-directeur Marketing en Sales Ter Beke

22134716

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud