Advertentie

Belgische beursgenoteerde bedrijven amper sneller met publicatie jaarresultaten

(tijdnet) - Belgische beursgenoteerde vennootschappen hebben hun jaarresultaten voor 2001 gemiddeld 74 dagen na het afsluiten van het boekjaar gepubliceerd. Dat is nauwelijks sneller dan vorig jaar. Wel geven meer bedrijven naast de verplichte boekhoudkundige gegevens ook bijkomende informatie aan beleggers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF).

De Commissie voor het Bank- en Financiewezen onderzocht de jaarverslagen van 122 bedrijven op de eerste markt en de Belgische vennootschappen op de nieuwe markt. Vastgoedbevaks en privaks werden buiten beschouwing gelaten.

Volgens de Belgische wetgeving moeten beursgenoteerde bedrijven hun cijfers drie maanden na het afsluiten van het eerste halfjaar bekendmaken.

De vennootschappen die de CBF onderzocht, publiceerden hun resultaten gemiddeld 74 dagen na afsluiting van het boekjaar. Het grootste deel van deze communiqués (79 procent) werd in de loop van de derde maand gepubliceerd. Dat is iets beter dan de 76 dagen van vorig jaar, maar nog altijd laat in vergelijking met het buitenland. De CBF merkt wel dat meer bedrijven hun cijfers al in de eerste en de tweede maand publiceren. Twee procent van de Belgische beursgenoteerde ondernemeingen publiceerde zijn jaarresultaten na het verstrijken van de wettelijke termijn.

De CBF stelt ook vast dat steeds meer ondernemingen naast de wettelijk verplichte gegevens ook bijkomende informatie verschaffen aan hun beleggers. Zo heeft 72 procent van de beursgenoteerde bedrijven dit jaar gegevens per aandeel verstrekt in hun communiqués. Iets meer dan de helft geeft sectorale of geografische data, terwijl 87 procent ook vooruitzichten bekendmaakt in het jaarverslag. Het percentage bedrijven dat informatie geeft over het dividend is wel gedaald van 92 procent naar 86 procent.

Ook het internetadres van de onderneming wordt steeds vaker vermeld. In 2002 vermeldde 57% van de vennootschappen zijn webadres in het jaarverslag, een stijging met 10 procentpunt ten opzicht van vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud