Advertentie

Invloed dollardaling beperkt voor meeste Belgische bedrijven

(tijd) - De meeste Bel20-aandelen ondervinden een beperkte of geen invloed van de schommelingen van de dollarkoers op hun courante resultaten. Delhaize is het enige Bel20-aandeel dat een significante negatieve invloed ondervindt. Tessenderlo is de enige Bel20'er die, al is het beperkt, positieve gevolgen ondervindt van de goedkopere dollar. Dat is de conclusie van een studie van beurshuis Puilaetco naar de invloed van de euro-dollarkoers op de Belgische bedrijven.

Delhaize is de enige Bel20'er waarvoor Puilaetco een significante negatieve invloed ziet van de dalende dollarkoers. De omzet wordt voor meer dan 85 procent in de VS gehaald. Maar de impact op de resultaten ligt een stuk lager omdat de kosten die ter plaatse gemaakt worden en een groot deel van de groepsschulden, in dollar uitgedrukt zijn. Puilaetco raamt de gevoeligheid van het nettoresultaat op 0,6, wat betekent dat als de dollar 10 procent daalt, de winst er met 6 procent op achteruit gaat.

Voor één Bel20'er ziet Puilaetco zelfs positieve gevolgen van een daling van de dollarkoers, al is dat effect eerder beperkt: Tessenderlo . Dat bedrijf haalt zowat 11 procent van zijn omzet in de VS. Maar de productie in de VS komt overeen met zowat 10 procent van de omzet. De beide effecten neutraliseren elkaar grotendeels. Tessenderlo betaalt echter een deel van zijn grondstoffenkosten in dollar en een dollardaling speelt dan in het voordeel van het bedrijf. Toch meent het beurshuis dat de impact daarvan beperkt zal zijn.

Voor de helft van de Bel20'ers ziet het beurshuis licht negatieve gevolgen van de dollardaling. Ook Solvay koopt een deel van zijn grondstoffen in dollar, maar het bedrijf verkoopt 25 procent van zijn omzet in de VS. Dat is ook het geval bij UCB, waar vooral de farmadivisie een grote omzet draait in de VS, terwijl de andere afdelingen voordeel halen uit de in dollar betaalde grondstoffen.

Nogal wat Bel20'ers verkopen een groot deel van hun omzet in de VS. Dat is het geval voor Agfa-Gevaert, Barco, Bekaert, IBA en Interbrew. Bij de financiële waarden is Dexia aanwezig in de VS via dochter FSA, Fortis via een aantal nicheverzekeraars. Beide financiële bedrijven hebben ook beleggingen in Amerikaanse obligaties en aandelen en mogelijk ook posities in dollars op de wisselmarkt.

Het volledige artikel kunt u lezen in De Financieel-Economische Tijd van 16 juli

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud