Advertentie

Slechts kwart van Bel20-aandelen leverde in vijf jaar winst op

Slechts een op de vier aandelen uit de Bel20-index leverde de afgelopen vijf jaar winst op. Brussel doet het slechter dan de Euro Stoxx 50-index, waar 19 van de 50 leden uit de rode cijfers zijn gebleven. In de Amerikaanse Standard & Poor's 500 noteren nog 222 aandelen, bijna de helft, positief. In vrijwel alle indexen leggen de defensieve sectoren de beste prestaties voor. In de Bel20 presteert Omega Pharma het best en flopt Barco.

In de Bel20 is Omega Pharma de onbetwistbare topper met een rendement van 1.142 procent sinds de beursgang in juni 1998, dividenden niet inbegrepen. De farmagroep maakte alle beloftes uit het prospectus waar en trok stelselmatig haar vooruitzichten op. Dankzij de opbrengst van de beursgang en de opeenvolgende kapitaalverhogingen slaagde Omega Pharma erin zich van een KMO op te werken naar de toptwintig van Belgiës beursgenoteerde ondernemingen. Omega Pharma groeide vooral door overnames, die grotendeels met nieuwe aandelen betaald werden. Het valt af te wachten of het bedrijf die groei kan doorzetten, nu het aandeel sinds zijn top 28 procent heeft verloren.

GBL, de holding van de Waalse financier Albert Frère, staat met een winst van 53 procent op nummer twee. GBL hertekende zich de voorbije jaren van een holding in Belgische participaties tot topinvesteerder in de Europese energiegiganten Suez en TotalFinaElf, en in de Duitse mediagroep Bertelsmann. De overige bedrijven die hun beleggers de laatste vijf jaar winst opleverden, zijn Dexia, Solvay en Electrabel.

De aandeelhouders van Barco zagen hun belegging wegens een reeks winstwaarschuwingen met 72 procent verschrompelen. De afsplitsing van BarcoNet geldt als verzachtende omstandigheid. Barco keerde in 2000 twee aandelen BarcoNet per eigen aandeel uit. De toeleverancier voor de telecomindustrie verdween voor 5,6 euro per aandeel in de handen van Scientific-Atlanta. Zelfs met die opbrengst, is Barco met een verlies van 66 procent nog steeds de slechtste belegging uit de Bel20.

Het volledige artikel kan u lezen in De Financieel-Economische Tijd van 23 juli

Foto: Marc Coucke, gedelegeerd bestuurder Omega Pharma

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud