Advertentie

Belgische aandelen veren op na halfjaarcijfers

(tijd) - De Belgische bedrijven hebben uitstekend gereageerd op hun halfjaarcijfers. De eerste handelsdag na de publicatie van de resultaten leverde voor de bedrijven van de continumarkt een gemiddelde winst op van 0,6 procent. Vijf dagen later was er nogmaals een extra winst van 0,8 procent. Vooral de Bel20-leden scoorden goed. De beleggers stuurden het gemiddelde Bel20-aandeel daags na de cijfers 2 procent naar boven.

Speculeren op sterke halfjaarcijfers loonde dit jaar. Beleggers die telkens de dag voor de publicatie van de resultaten aandelen kochten van elk Bel20-bedrijf, hadden een week na hun aankoop een gemiddelde winst van 3,3 procent. Dat blijkt uit een studie van de redactie. We peilden naar de koersreacties van alle bedrijven op de continumarkt, de stabiele vastgoedbevaks uitgezonderd. Het gemiddelde Belgische aandeel noteerde vijf dagen na de publicatie van het halfjaarrapport 1,4 procent hoger.

Het valt op dat de beleggers al voorop liepen op goed nieuws. Tijdens de vijf dagen voor de publicatie van de cijfers, won het gemiddelde Belgische aandeel 1,2 procent. Het optimisme werd onder meer gevoed door de goede prestaties van de andere beurzen, vooral sinds midden augustus.

Steeds meer bedrijven maken hun resultaten voor de openingsbel bekend. Tot enkele jaren geleden waren het alleen de grootste ondernemingen die de markt 's morgens vroeg cijferdetails gaven. Nu publiceerde 42 procent van de bedrijven op de continumarkt zijn resultaten voor de opening. Bij de Bel20-bedrijven loopt dat op tot 65 procent.

Die evolutie benadeelt de kleine beleggers. Meestal lezen zij de resultaten pas 's anderendaags in de pers, of 's avonds op het internet. Beleggers die een dagtaak hebben, kunnen 's ochtends geen tijd vrijmaken om de resultaten te bestuderen. Wanneer ze de tijd wel hebben, is het meestal te laat om te reageren omdat de grote institutionelen de koers al bepaald hebben. Sommige bedrijven geven hun cijfers zelfs tijdens de beurshandel vrij, zoals KBC. De handel wordt dan tijdelijk stilgelegd. Maar een pauze van een half uur of uur is niet voldoende om kleine beleggers het halfjaarrapport te laten lezen en er conclusies uit te trekken. Alleen de professionele beleggers die continu de schermen in het oog houden, kunnen gepast op de toevloed aan informatie reageren.

Van de hele continumarkt reageerde Agfa-Gevaert het best op de publicatie van zijn trimesterieel rapport. De beeldvormingsgroep spurtte op 19 augustus 13 procent hoger. Vijf dagen later was de winst opgelopen tot ruim 18 procent. In amper één week achtte de beurs het bedrijf uit Mortsel 463 miljoen euro meer waard.

De reactie was niet zozeer te danken aan de bedrijfsresultaten, want die beantwoordden maar nipt aan de verwachtingen van de analisten. De klim was uitsluitend het gevolg van de verkoop van de afdeling filmrolletjes. Daardoor stoot Agfa een divisie met krimpende omzet af, en kan het zich concentreren op de groeipolen in de grafische en medische beeldvorming.

Ook Delhaize scoorde uitstekend, met een klim van 10,6 procent. De warenhuisketen verrast al sinds het vierde kwartaal van 2002 elke keer met sterke cijfers. In de Bel20-index was Omega Pharma de grote teleurstelling. De farmagroep dook daags na zijn cijfers 7 procent lager. Vooral de bedrijfswinst viel tegen, omdat Omega Pharma veel kosten maakte voor de integratie van enkele bedrijven en merken. Zo kostte de overname van 80 merken van Pfizer geld en extra personeel, terwijl de omzet pas vanaf juli kon worden geboekt.

Buiten de Bel20 reageerden de beleggers het meest euforisch op de cijfers van IBA, met een dagwinst van 9,6 procent na het halfjaarverslag. De maker van deeltjesversnellers raakte niet alleen uit het rood, maar kondigde de terugbetaling van 3,1 euro kapitaal per aandeel aan. Daarnaast werden de resultaten van onder meer Artwork Systems, Keytrade Bank, Option, Lotus Bakeries en Recticel op gejuich onthaald.

Real Software draagt de rode lantaarn, met een dagverlies van 19 procent na het halfjaarrapport. De onderneming krijgt de titel 'Jojo-aandeel bij uitstek'. Speculaties over betere resultaten, en nog meer over het aandeelhoudersschap na de instap van de Amerikaanse groep Gores, hadden het aandeel de week voordien een kwart hoger gestuurd. Die winst ging na de publicatie bijna volledig in rook op. Real Software zag zijn bedrijfswinstmarge dalen van 1,8 naar amper 0,5 procent, wat een verkoopgolf uitlokte. Maar vijf dagen later prijkte het softwarebedrijfje opnieuw een vijfde hoger dankzij een wissel aan de top: Peter Op de Beeck volgt Theo Dilissen op als gedelegeerd bestuurder. Veel beleggers hopen daarmee op een nieuwe begin. De enorme koersschommelingen illustreren dat 'penny stocks', aandelen die zoals Real Software aan minder dan een euro noteren, geen beleggingen voor hartlijders zijn.

Een opvallende vaststelling is dat heel wat aandelen voor de publicatie van de cijfers al de juiste richting uitgingen. Onder meer bij IPTE, Deceuninck en Spector leken de beleggers wel helderziend, want de koersen zakten fors voor deze bedrijven een barslecht rapport voorlegden. Bij Deceuninck bleek de forse daling, met zo'n 20 procent in drie weken, een kortetermijnopportuniteit. Amper een week na de slechte cijfers en de daaraan verbonden winstwaarschuwing prijkte de maker van pvc-bouwprofielen opnieuw een tiende hoger. Gisteren sloot het aandeel echter op het laagste peil van 2004.

De beleggers anticipeerden niet altijd correct. De cateringgroep Carestel won de vijfdaagse voor haar resultatenpublicatie 9,6 procent, maar daarna kwam de ontnuchtering. Carestel haalde de verwachtingen niet en dook in één week 9 procent naar beneden. LSG steeg daags na zijn cijfers 2,6 procent, maar was 5 dagen later 18 procent naar beneden getuimeld. Bij Icos Vision Systems werd een initiële klim van anderhalve procent gevolgd door een val met 12 procent. De koersdalingen van de twee laatste bedrijven waren te wijten aan externe factoren. De maker van wasmachines LSG reageerde met vertraging op een winstwaarschuwing van sectorgenoot Electrolux. De Zweedse marktleider voor wasserijsystemen heeft last van de hoge staalprijzen. Icos, de maker van inspectiesystemen voor halfgeleiders, leed onder de wereldwijde neergang van de chipaandelen.

Af en toe bleek de eerste koersreactie een koopgelegenheid. De investeringsmaatschappij GIMV sloot de eerste beursdag na de melding van recordresultaten, op 24 september, een fractie lager omdat het beursklimaat die dag niet meezat. Een week nadien was er een winst van 5 procent. Ook bij aandelen als Mitiska, Sioen en Van de Velde waren de eerste beursreacties lauw, en volgde een steile klim pas dagen nadien.

De vele voorbeelden tonen aan dat de beurs niet altijd efficiënt werkt. Maar vooral op de fixingmarkt, waar slechts twee keer per dag een koers wordt gevormd, zijn er dikwijls onevenwichten. De mediaholding Deficom meldde dat ze een tussentijds brutodividend van 4 euro zal uitkeren. Bij de eerste fixing na het bericht, kon het aandeel tegen ongeveer dezelfde prijs van de dag voordien gekocht worden aan iets meer dan 10 euro. Pas bij de tweede fixing in de namiddag steeg het aandeel 7,7 procent. Het bewijst dat alerte beleggers af en toe gouden zaken kunnen doen, zeker in de kleine aandelen waarvoor professionele partijen geen interesse hebben. Serge MAMPAEY

22180928

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud