Beursherstel wakkerde in 2003 appetijt voor aandelenfondsen niet aan

(tijd) - De klassieke aandelenfondsen zonder bescherming trokken in 2003 nog geen 10 procent aan van alle investeringen in beleggingsfondsen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Belgische fondsenvereniging BVICB. Ondanks het stevige beursherstel sinds maart 2003 slorpten de veilige fondsen met kapitaalbescherming 84 procent op van de nieuwe beleggersgelden. Ook dit jaar blijft de appetijt voor gewone aandelenfondsen zeer mager.

Het gros van de beleggersgelden dat in 2003 naar beleggingsfondsen of instellingen voor collectieve belegging (ICB's) vloeide, ging naar beleggingsfondsen met kapitaalbescherming. In totaal lanceerden de financiële instellingen in ons land vorig jaar 177 nieuwe fondsencompartimenten. Maar liefst 126 nieuwe compartimenten waren compartimenten met kapitaalbescherming (72 procent). Nog indrukwekkender is de dominantie van deze fondsen indien men kijkt naar de aangetrokken gelden. Van de 12,47 miljard euro die alle nieuwe compartimenten vorig jaar aantrokken, stroomde 10,49 miljard euro naar de compartimenten met kapitaalbescherming (84 procent).

Fondsen met kapitaalbescherming beloven beleggers na een vaste periode van 3 tot 10 jaar hun begininvestering terug, exclusief kosten. Tijdens de looptijd geniet de belegger een jaarlijks vast rendement vergelijkbaar met dat van een obligatie of een rendement dat afhangt van de evolutie van een onderliggende beursindex. Als de beurzen stijgen, zal de belegger slechts gedeeltelijk participeren in de beursstijging. Als de beurzen dalen, valt het rendement terug naar 0.

Behalve in de kapitaalbeschermde fondsen staken beleggers ook een deel van hun centen in veilige obligatiefondsen of monetaire fondsen die in liquiditeiten beleggen, melden Fortis Investments en KBC Asset Management. Het gevolg is dat nog geen 10 procent van de investeringen van beleggers in fondsen vorig jaar in aandelenfondsen belandde.

Nochtans viel daar de meeste winst te rapen. De beurzen herstelden immers fors van hun dieptepunten in maart 2003. Dat bleek achteraf een uitgelezen moment om in een klassiek aandelenfonds te stappen. Zo'n fonds volgt onverkort de hogere aandelenkoersen. Omgekeerd zakt het ook fors als de aandelenkoersen flink verliezen. Dat ondervond menige houder van aandelenfondsen op een pijnlijke manier tijdens de beursmalaise tussen 2000 en 2003. Van die negatieve ervaring zijn de meeste beleggers duidelijk nog niet bekomen.

Ook in januari en begin februari blijft de belangstelling voor aandelenfondsen zeer bekoeld, stellen Fortis Investments en KBC Asset Management vast. Ook ABN AMRO merkt dat de Belgische belegger zeer moeilijk de stap maakt naar aandelenfondsen. De Nederlandse bank verdeelt in ons land nochtans fondsen van gereputeerde aandelenbeheerders als Fidelity, Robeco, Invesco en Templeton.

Terwijl de fondsen met kapitaalbescherming vandaag in België een marktaandeel inpalmen van 26,4 procent, moeten de aandelenfondsen het stellen met 19,6 procent. Dat het vermogen in aandelenfondsen vorig jaar toch met 10 procent aandikte, was bijna louter het gevolg van de hogere aandelenkoersen.

Het vermogen van beleggingsfondsen wordt zowel beïnvloed door de evolutie van de koersen van de onderliggende effecten als door de investeringen van beleggers. De Belgische markt van beleggingsfondsen groeide vorig jaar met 6,8 procent tot 136,19 miljard euro. Dat vermogen is verdeeld over 2.256 actief gecommercialiseerde compartimenten. DM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud