Brussel toevluchtsoord bij zwakke dollar

(tijd) - Een zwakke dollar is traditioneel negatief voor Europese aandelen. Van alle Europese beurzen biedt Brussel echter het meest bescherming voor een dollarbaisse. In periodes met een zwakke dollar scoort de Brusselse beurs opvallend beter dan Wall Street. Dat leert een studie van de Merrill Lynch-hoofdstrateeg David Bowers.

Europese aandelen scoren traditioneel slecht in periodes met een dalende dollar. De verklaring is niet ver te zoeken. Veel Europese multinationals halen een groot deel van hun inkomsten in dollar en zien bijgevolg hun inkomsten aangetast door een goedkopere 'greenback'. In 2002 viel een tuimeling van 18 procent van de dollar tegenover de euro samen met een verlies van gemiddeld 33 procent voor Europese aandelen. 'De relatie tussen een lagere dollar en lagere Europese beurzen is even krachtig als deprimerend', stelt David Bowers, hoofdstrateeg van Merrill Lynch, vast.

Toch presteren lang niet alle individuele aandelen, sectoren of aandelenmarkten even slecht bij een dollarbaisse. Bowers onderzocht in een recente studie de correlatie tussen de dollar en de prestatie van een hele reeks aandelen, sectoren en landen. De beursprestatie is telkens relatief, namelijk ten opzichte van Wall Street.

Een van de opvallendste conclusies is dat Belgische aandelen in vergelijking met andere Europese beurzen relatief goed bescherming bieden tegen een daling van de dollar. Bowers: 'Als de dollar verzwakt, presteren Belgische aandelen doorgaans beter dan Amerikaanse. Die correlatie is verrassend duurzaam, ze gaat zo'n 20 jaar terug.'

Waarschijnlijk dankt de Brusselse beurs die status aan haar vrij defensieve karakter. 'Gebeurtenissen die een zwakkere dollar veroorzaken zijn doorgaans ook gebeurtenissen die beleggers defensieve aandelen doet opzoeken', verklaart de Merrill-strateeg. Een daling van de dollar impliceert een kleinere aantrekkingskracht voor Amerikaanse financiële activa en wijst in het algemeen op een grotere risicoaversie bij beleggers.

Ook sectoraal presteren defensieve sectoren het best bij een zwakke prestatie van het groene biljet. Het gaat daarbij om nutsbedrijven, voedingsdistributeurs, brouwers en voedingsfabrikanten. Stuk voor stuk sectoren die dankzij een stabiele kasstroom en een hoog dividendrendement vrij goed standhouden in een algemene beursmalaise.

Bijgevolg mag het niet verbazen dat een Belgisch nutsbedrijf er met kop en schouders bovenuit steekt als toevluchtsoord bij een dollarbaisse. De correlatie tussen de koers van de euro in dollar en de koers van Electrabel bedraagt 0,70. Dat betekent dat als de euro stijgt, in 70 procent van de gevallen ook het aandeel Electrabel stijgt. Uiteraard speelt hierbij een belangrijke rol dat Electrabel nauwelijks inkomsten in dollar heeft. Andere bekende Europese namen die volgens Bowers' studie relatief sterk presteren bij een zwakke dollar, zijn de brouwer Heineken, de farmaciegroep Roche en de cosmeticagroep L'Oréal.

Kurt Vansteelandt

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud