'Echte kosten van klikfondsen zijn opportuniteitskosten'

(tijd) - 'Niet de beheers-, instap- en uitstapkosten zijn de belangrijkste kostenfactoren van beleggingsfondsen met kapitaalbescherming. De echte kosten zijn de opportuniteitskosten, het feit dat een belegger niet volledig participeert in een beursstijging. Maar omdat hij een vangnet heeft als het tij op de beurzen keert, is hij bereid die kosten te 'betalen'. Dat leert het enorme succes van de fondsen met kapitaalbescherming', luidt het bij Fortis Investments.

Fortis Investments, de dochter vermogensbeheer van Fortis, beheerde eind september 39,06 miljard euro voor rekening van Belgische cliënten. Daarvan stond maar liefst 28,39 procent (11,09 miljard euro) uit in beleggingsfondsen met kapitaalbescherming. 'Het is niet zo dat we de producten pushen, de beleggers zijn vragende partij. Ze willen participeren in stijgende aandelenmarkten, maar tegelijk hun vermogen veiligstellen als de situatie op de aandelenmarkten verslechtert. Daarom menen we dat producten met kapitaalbescherming aantrekkelijk zijn als diversificatiebelegging', stelt Peter De Proft, general manager Belgian office van Fortis Investments.

Ali Bilge, verantwoordelijk voor de gestructureerde producten, merkt op dat fondsen met kapitaalbescherming voor beheers-, instap, en uitstapkosten niet minder concurrentieel zijn dan andere fondsen.

'De echte kosten zijn het deel van de beurswinst dat de belegger mogelijk misloopt omdat hij niet volledig participeert in de koersevolutie van de onderliggende aandelen, de zogenaamde opportuniteitskosten. Maar het enorme succes van de kapitaalgarantie bewijst dat beleggers die kosten niet als onoverkomelijk beschouwen', zegt Bilge.

Die winst verdient de belegger vandaag veel meer op de Belgische beurzen dan op andere Europese beurzen. Toch is het opvallend dat er zeer weinig fondsen met kapitaalbescherming gekoppeld worden aan de Bel20. 'De liquiditeit voor opties op de Bel20 is kleiner dan voor opties op de Euro Stoxx 50. Daardoor zijn Bel20-opties relatief duur', merkt Frederik Stoop van Fortis Investments op.

De kritiek dat de belegger van klikfondsen niet profiteert van dividenden, is volgens Stoop niet terecht.

'Als de schrijver van de opties aandelen met een hoog dividend krijgt, kan hij de opties goedkoper aanbieden aan de productontwerper. Die kan er daardoor meer kopen en aantrekkelijkere beleggingsvoorwaarden voorschotelen', verklaart Frederik Stoop.

DM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud