EU-Commissie pakt meervoudig stemrecht voorlopig niet aan

(tijd) - De Europese Commissie wil op termijn de discriminatie tussen aandeelhouders wegwerken en streven naar het principe van 'een aandeel, een stem'. In de nabije toekomst wordt evenwel geen nieuwe wetgeving daarover op de agenda geplaatst. Politiek is het tackelen van meervoudig stemrecht op dit moment een onhaalbare kaart, klinkt het bij de EU-Commissie.

In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times spreekt het EU-commissielid voor de Interne Markt, Charlie Mc Creevy, zich uit voor het principe van gelijke behandeling van alle aandeelhouders. 'Het is mijn doel het principe van enkelvoudig stemrecht aanvaard te maken in de 25 EU-lidstaten', zegt Mc Creevy in het kranteninterview.

In sommige EU-landen bestaan systemen van meervoudig stemrecht of bevoorrechte aandelen. In Zweden is meervoudig stemrecht zeer courant, vooral bij familiebedrijven. In Frankrijk geldt veeleer een systeem van controlerende aandeelhouders. Meer dan een derde van de grootste 300 bedrijven in Europa beschikt over dit soort beschermingsconstructies in de aandeelhoudersstructuur. In België bestaat wel een principiële gelijkschakeling van aandeelhouders.

Dit soort praktijken vormt een obstakel voor buitenlandse investeerders, vindt Mc Creevy. De voormalige Ierse minister van Financiën suggereerde in het kranteninterview dat hij daarover binnenkort een aanbeveling voorlegt.

De woordvoerder van Mc Creevy damde de plannen van zijn commissielid onmiddellijk grondig in. 'Mc Creevy gaf gewoon zijn persoonlijke visie op de rechten van aandeelhouders.' Er is geen enkele concrete actie in het verschiet, voegde hij eraan toe. 'Bindende wetgeving is in de huidige omstandigheden onmogelijk.'

Eerdere pogingen om het meervoudige stemrecht van aandeelhouders aan te pakken, mislukten faliekant. De culturele verschillen in de rechten van aandeelhouders leidden tot een felle verzwakking van de tekst over de Europese overnamerichtlijn.

Mc Creevy legt de EU-ministers van Financiën volgende maand een studie voor over de obstakels voor overnames en fusies in de banksector. In het interview met de Financial Times trok Mc Creevy ook hard van leer tegen de protectionistische tendensen in vooral Frankrijk en Duitsland. KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud