'Holdings zijn de beste fondsen'

(tijd) - De beste beleggingsfondsen moet u niet zoeken tussen de duizenden producten die de banken aanbieden. Betere alternatieven zijn de beursgenoteerde holdings in Brussel. Dat is de conclusie van professor-emeritus Roland Van der Elst in zijn nieuwste boek 'Winnen met Beleggingsfondsen'.

Als voormalig bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB) en een van de grootste pleidooihouders voor beleggingen in individuele aandelen, is Van der Elst heel kritisch voor de fondsenindustrie. Hij bespreekt niet alleen de voordelen, maar vooral de nadelen van fondsen. De meeste fondsen voldoen voor Van der Elst niet. Indien u bijvoorbeeld in groeilanden wil beleggen, is het beter aandelen te kopen van een Belgisch bedrijf dat sterk aanwezig is in de groeilanden, zoals KBC in Oost-Europa.

De beleggersgoeroe ziet in de beursgenoteerde holdings betere alternatieven: 'Via een portefeuillemaatschappij kan je met korting een gediversifieerde portefeuille kopen. Bij bancaire fondsen betaal je de intrinsieke waarde, en zijn de beheerskosten hoog.' Slechts één fonds prijkt in de selectie van Van der Elst: het hoogrentende fonds Osiris High Yield. Dat fonds investeert alleen in bedrijven met een hoog dividendrendement. 'Winnen met Beleggingsfondsen' leest als een trein, maar de vele tikfouten zijn storend.

Over hetzelfde onderwerp handelt 'Wegwijs in Fondsen' van Frank De Mol, analist bij het blad De Belegger. Dat boek is meer theoretisch. De Mol legt de werking van de verschillende fondsen uit met voorbeelden en wiskundige formules. In tegenstelling tot Van der Elst, geeft De Mol geen tips. SM

Roland Van der Elst - Winnen met Beleggingsfondsen, Standaard Uitgeverij, 256 blz., ISBN 90-341-9882-0

23060439

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud