Klikfondsen even populair als kasbons

(tijd) - Het vermogen dat in ons land uitstaat in beleggingsfondsen met kapitaalbescherming was eind september voor de eerste keer even groot als het vermogen in kasbons. De kasbons totaliseerden toen 39,6 miljard euro, leren cijfers van de Nationale Bank (NBB). Identiek hetzelfde bedrag stond aan het einde van het derde kwartaal uit in kapitaalgegarandeerde fondsen.

KBC Asset Management, de marktleider op de Belgische fondsenmarkt, totaliseerde eind september 21,5 miljard euro in fondsen met kapitaalbescherming. Aangezien de vermogensbeheerder van KBC in dat segment van de fondsenmarkt een marktaandeel heeft van 54,3 procent, staat in alle fondsen met kapitaalbescherming in ons land eveneens 39,6 miljard euro uit. Ter vergelijking: eind 1994 belegden de gezinnen voor amper 0,72 miljard euro in de kapitaalgegarandeerde producten, en was de Belgische kasbonmarkt nog 93,6 miljard euro groot.

Dat de opmars van de ene markt samenvalt met het verval van de andere markt, is geen toeval. De fondsen met kapitaalbescherming richtten zich vanaf het midden van de jaren 90 tot defensieve beleggers zoals kasbonbeleggers. Via kapitaalgegarandeerde producten die gekoppeld waren aan beursindices, kon de kasbonbelegger toch een graantje meepikken van de toenmalige beurshausse. Vandaag is de motivatie anders: beleggers opteren voor kapitaalbescherming om zich in te dekken tegen koersdalingen. DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud