Olie en telecom favoriet op buitenlandse beurzen

(tijd) - De Belgische analisten kiezen de internationale aandelen dicht bij huis. Onder de tien favorieten vinden we vijf Nederlandse en drie Franse bedrijven terug. Net als vorig jaar prijken ook enkele financiële waarden in de voorkeurlijstjes. Nieuw is de populariteit van de oliesector, met twee aandelen bij de eerste vier, en de intrede van drie telecomoperatoren in de toptien.

Begin 2003 was het Finse telecombedrijf Nokia de torenhoge favoriet op de buitenlandse beurzen. Liefst de helft van de Belgische beurshuizen nam Nokia op in hun topvijf. Met een negatief rendement van 9 procent ontgoochelde het bedrijf. Dit jaar prijkt Nokia alleen nog op het lijstje van Bank Degroof. In de telecomsector opteren de overige beurshuizen voor de cashgenererende operatoren. De toptien wordt vervolledigd met banken, oliewaarden en Nederlandse smallcaps. In tegenstelling tot vorig jaar ontbreken technologie- en farmabedrijven.

Bank Corluy is zelfs zo negatief over de 'duur gewaardeerde' technologieaandelen dat ze met de meest opvallende buitenlandse naam op de proppen komt: Rydex Arktos. 'Dat is een beleggingsfonds dat als doelstelling heeft exact de omgekeerde beweging te maken van de index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Via een belegging in Rydex Arktos win je dus als de technologiewaarden dalen', stellen de analisten van Corluy.

De Nederlandse bankverzekeraar ING is met vier nominaties het favoriete buitenlandse aandeel. ING was vorig jaar de op twee na favoriete buitenlandse waarde. ING staat voornamelijk op de eerste plaats omdat het zich al aan een winstvoorspelling waagde voor 2004. 'De operationele winst zou stijgen tussen 10 en 15 procent. Dat betekent dat de winst per aandeel zou uitkomen rond 2 euro per aandeel, wat de koers-winstratio tussen 8 en 9 brengt. Veel te goedkoop voor een kwaliteitsaandeel', betoogt Bank Corluy.

De Franse oliegroep Total bevestigde onlangs dat ze over 2003-2007 een jaarlijkse groei van de productie verwacht met minstens 5 procent. 'Total is goedkoper dan zijn sectorgenoten Exxon Mobil, BP en Koninklijke Olie. In het licht van de lage kostenbasis en de verwachte groei, is de onderwaardering onterecht', luidt het bij KBC Securities. Delta Lloyd wijst erop dat Total het minst van de grote olieconcerns afhankelijk is van de olieprijs, want die zal volgens het beurshuis dalen. Total heeft ook voldoende cash om eigen aandelen in te kopen.

In de telecommunicatiesector geniet Deutsche Telekom bij verschillende beurshuizen de voorkeur. De operator valt in de smaak omdat hij veel kasstromen genereert. De vrije kasstroom zou volgens het management in 2004 19,2 miljard euro bedragen. Analisten wijzen ook op de gunstige ontwikkeling bij de Amerikaanse dochter T-Mobile. 'Het bedrijf wint al enkele kwartalen marktaandeel en ook de operationele winstmarges zijn spectaculair verbeterd', verduidelijkt Fortis Bank.

Met Koninklijke Olie zijn we aan de tweede oliewaarde toe. De beurshuizen vinden een daling van de olieprijs in 2004 niet vanzelfsprekend, gezien de economische heropleving en de vraag uit China. Inside Beleggen geeft de voorkeur aan Koninklijke Olie door het potentieel in de gasafdeling en het hoge dividendrendement.

De belangrijkste mobiele operator ter wereld, Vodafone, vinden we onder meer in de selectie van Bank Degroof. Het beurshuis legt uit: 'De Europese markten zijn verzadigd, maar de VS en de opkomende markten zullen in de komende jaren voor een dubbelcijferige groei zorgen. Dankzij de gezonde balans kan Vodafone zijn globaal bereik uitbreiden. Tot slot is de operator tegen 14 keer de verwachte winst, voor afschrijving van consolidatieverschillen, aantrekkelijk gewaardeerd'.

Delta Lloyd Securities prijst de Franse bankgroep BNP Paribas voor haar uitgekiende groeistrategie. 'Bovendien beschikt BNP Paribas over een gezonde balans en noteert de bank tegen aantrekkelijke sectorratio's', argumenteert het beurshuis.

Met het Nederlandse KPN zijn we al aan de derde telecomoperator in de toptien. Leo Stevens & Cie noemt de recente koersdaling van KPN, naar aanleiding van een omzetwaarschuwing voor 2004, overdreven. 'Het bedrijf heeft een succesvolle herstructurering achter de rug en genereert veel kasstromen. Daarbij komt dat KPN goedkoper noteert dan Deutsche Telekom en France Télécom', stelt de beursspecialist.

Ook Suez heeft een herstructurering achter de rug. De Franse nutsholding verkocht haar niet-kernactiviteiten en bouwde met de opbrengsten de schulden af. 'Ondanks het scepticisme van de markt, zijn de kansen fors toegenomen dat Suez eindelijk aandeelhouderswaarde zal creëren', concludeert SG Bank De Maertelaere.

Het Nederlandse voedingsconcern Wessanen is een kooptip van KBC en Dexia. Het concern heeft een ingrijpende herstructurering achter de rug. Met een rendement van 40 procent over 2003 behoort Wessanen tot de best presterende Nederlandse midcaps. 'Maar de nieuwe groeistrategie is nog niet gereflecteerd in de koers', vindt KBC Securities. Wessanen wil in 2007 een omzet uit de merkenactiviteiten halen van 1,7 miljard euro, tegen een verwachte omzet van 700 miljoen euro in 2003. Het belang van de zogenaamde witte producten, waarin de winstmarges lager liggen, wordt afgebouwd.

In tegenstelling tot Wessanen, was het Nederlandse voedingsconcern CSM met een negatief rendement van 15 procent in 2003 een achterblijver. De specialist van bakkerij-ingrediënten, snoepgoed en suikerbieten zal over 2003 een lagere winst boeken. Dat is het gevolg van het nieuwe Europese beleid om het protectionisme rond suiker af te bouwen. Dierckx, Leys & Cie gelooft dat het tij voor CSM zal keren. 'Het voedingsaandeel is goedkoop en toe aan een herwaardering', besluit het beurshuis.

Serge MAMPAEY

20795490

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud