Rentefondsen met kapitaalbescherming floreren

(tijd) - De beleggingsfondsen met kapitaalbescherming die verbonden zijn met renteproducten boekten in het derde kwartaal een vermogensgroei van 8 procent. De fondsen zijn de sterkste groeiers op de Belgische fondsenmarkt. Sinds begin dit jaar dikte hun vermogen al met 35 procent aan. Alle fondsen met kapitaalbescherming die in België worden verdeeld, hebben een marktaandeel van 27,4 procent.

Niet alleen de klassieke aandelenbelegger opteert meer en meer voor fondsen die hem op de eindvervaldag minstens zijn begininvestering teruggeven. Ook een toenemend aantal houders van euro-obligaties zwicht voor het concept van kapitaalgarantie. Dat blijkt uit de stevige opmars van de fondsen met bescherming die gelinkt zijn aan renteproducten. Begin dit jaar hadden ze op de Belgische fondsenmarkt een marktaandeel van 6 procent. Eind september was dat al 7,6 procent. Het vermogen in deze fondsen evolueerde over de beschouwde periode van 8,15 miljard euro tot 11,01 miljard euro. Dat komt neer op een groei van 35 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei van deze producten 8 procent, leren cijfers van Beama, de vereniging van Belgische vermogensbeheerders. Ter vergelijking: het vermogen op de Belgische fondsenmarkt dikte in het derde kwartaal slechts met 1,5 procent aan en met 6 procent in de eerste negen maanden van het jaar.

De rentefondsen met kapitaalbescherming danken hun succes allicht aan de rijke variëteit aan looptijden (gaande van 1 tot 10 jaar) en de grote beleggershonger voor een vaste opbrengst. Omdat ook de kapitaalgegarandeerde producten gelinkt aan aandelenindices in omvang blijven toenemen (+ 4 procent in het derde kwartaal) hebben de kapitaalgegarandeerde producten op de Belgische fondsenmarkt een marktaandeel van 27,4 procent. Daarna volgen de klassieke obligatiefondsen met een marktaandeel van 23,4 procent en de klassieke aandelenfondsen (18,6 procent).

In de aandelenfondsen excelleren de fondsen die beleggen in Belgische aandelen. Dankzij de sterke prestatie van de Belgische beurs steeg hun vermogen in het derde kwartaal nog eens met 7 procent. Het is de enige categorie van aandelenfondsen die erop vooruit gaat. Sinds begin dit jaar bedraagt hun vermogensgroei al 26 procent. Dat stemt exact overeen met de klim van de Bel20. Met andere woorden: ondanks de glansprestatie van de Belgische beurs doen de beleggers geen additionele investeringen in Bel20-fondsen. De evolutie van het vermogen van beleggingsfondsen wordt zowel beïnvloed door de koersevolutie van de onderliggende effecten als door de beleggersinvesteringen.

DM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud