Advertentie

Succes Propharex bepalend voor Vrije Markt

(tijd) - De inschrijvingsperiode voor de beursgang van het farmabedrijf Propharex loopt van 19 oktober tot 9 november. Op 16 november worden de aandelen voor het eerst op de Vrije Markt van Euronext Brussel genoteerd. Daarmee gaat de Vrije Markt eindelijk van start. Het succes van de eerste notering is mede bepalend voor de verdere groei van de markt voor kleine en groeibedrijven.

De Vrije Markt van Euronext Brussel spiegelt zich aan de Marché Libre van Euronext Parijs. Daar noteren al meer dan 300 kleine en groeibedrijven. De toegang tot de markt is eenvoudiger en goedkoper. De bedrijven moeten er aan veel minder regels voldoen dan op de gereglementeerde markten.

In België bestaat al enkele jaren interesse voor het concept. Aanvankelijk kwam die vooral van voetbalclubs: Charleroi en later Standard Luik. Het duurde tot 30 april 2003 voor de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen haar goedkeuring gaf voor de oprichting van de markt. De voetbalclubs hadden toen al afgehaakt. Toen het Luikse bedrijf TMS in september van dat jaar de stap naar de Vrije Markt deed, verkoos het nog Parijs.

'Het aandeel noteert er nu 120 procent boven zijn introductiekoers', zei Bernard Ruzziconi, de gedelegeerd bestuurder van Europe Finance et Industrie (EFI) Benelux, gisteren in Waterloo op een persconferentie over de beursintroductie van Propharex. EFI Benelux begeleidt, samen met de beursmakelaar Mélice, de beursgang. Het Franse EFI is bij onze zuiderburen de grote specialist van de beursintroducties op de Vrije Markt en EFI Benelux bracht zelf al vijf bedrijven naar de Parijse deelmarkt. 'Voor een introductie zoeken wij naar kleine KMO's in een nichemarkt, die rendabel zijn en aan de vooravond staan van een sterke groeiperiode. Propharex past in dat plaatje', stelt Ruzziconi.

'Onze kernactiviteit is de bouw van minifabrieken voor de goedkope aanmaak van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden', verduidelijkt Jean-François Capart, de gedelegeerd bestuurder van het in Wouterbrakel gevestigde bedrijf. 'Wij leveren de modules, die ingebouwd zijn in containers. Wij doen de installatie, organiseren de opleiding voor wie er komt werken en doen de begeleiding achteraf. Ook de grondstoffen voor de geneesmiddelen worden door ons geleverd.'

Propharex bracht de levering van die grondstoffen onder in ABC Chemicals, waarmee het ook bij de Belgische apothekers aanwezig is. De activiteit bestaat nu anderhalf jaar, groeit snel en levert mooie winsten op, zo blijkt uit de cijfers. 'ABC Chemicals zorgt voor ons dagelijks brood', zegt Capart. Het bedrijf wil volgend jaar generische geneesmiddelen aanmaken voor levering aan ontwikkelingslanden. Vanaf 2006 komt het ook in België met generische geneesmiddelen op de markt. Daardoor kan het de modelinstallatie die in Courcelles gebouwd wordt, rendabiliseren.

In Courcelles komt een fabriek voor de bouw van de minifabrieken, samen met een modelinstallatie. Die fabriek moet kandidaat-klanten een idee geven waar het bedrijf voor staat, dienst doen voor opleidingen en de aanmaak van goedkope geneesmiddelen in België mogelijk maken. De site kost 5 miljoen euro. Daarvan moet 1 miljoen euro komen van de kapitaalverhoging naar aanleiding van de beursgang. Het bedrijf wil de capaciteit verwerven vier fabrieken per jaar te bouwen. Voorlopig worden dat twee fabrieken per jaar.

De aandelen worden naar de beurs gebracht voor 4 euro. 'Dat komt neer op 13 keer de verwachte winst voor dit jaar en 9 keer die van volgend jaar', stelt Ruzziconi. 'Wij hebben veel te maken met internationale instellingen, zoals de Wereldbank, en met de regeringen van de betrokken landen. Een beursnotering geeft ons een grotere geloofwaardigheid', geeft Capart als reden voor de beursgang.

22179785

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud