'Superieure prestatie smallcaps loopt op laatste benen'

(tijd) - Veel Amerikaanse beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in smallcaps, aanvaarden geen inschrijvingen meer van nieuwe klanten. Ze zitten opgezadeld met te veel cash door de immense populariteit van kleine aandelen. De Belgische fondsbeheerders merken een beperkte stijging op van het aantal inschrijvingen. Ze menen dat de superieure prestatie van smallcaps op haar laatste benen loopt.

Over de voorbije zeven maanden werden minstens 33 Amerikaanse beleggingsfondsen afgesloten voor nieuwe klanten. Daarvan zijn twee derden gespecialiseerd in smallcaps. Dat blijkt uit cijfers van Morningstar, de verzamelaar van gegevens over beleggingsfondsen.

Fondsenbeheerders definiëren smallcaps doorgaans als aandelen waarvan de marktkapitalisatie kleiner is dan een miljard euro. De beleggingsfondsen hebben de deuren gesloten omdat ze niet genoeg interessante investeringsobjecten vinden in verhouding tot de binnengekomen middelen.

Bij de beleggingsfondsen die in België verdeeld worden, loopt het zo'n vaart niet. 'We merken een groeiend aantal inschrijvingen op, maar de sluiting van het fonds is niet nodig', vertelt Bart Geukens, de beheerder van Fortis Equities Small Caps Europe. 'Sinds enkele weken groeit de aandacht voor het fonds, maar lang niet spectaculair', zegt Arnaud Stenuit van Dexia Equities European Small Caps.

De superieure prestatie van kleine aandelen in de voorbije jaren trekt nieuwe beleggers aan. Sinds begin 2001 presteerden smallcaps 25 procent beter dan de markt. Specialisten verwijzen naar het defensieve karakter en de lager dan gemiddelde waardering.

Ook sinds begin dit jaar presteerden kleine aandelen al 7 procent beter dan de markt. 'Smallcaps presteren traditioneel sterk in januari en februari. Het verse geld dat in het begin van het jaar naar de markt stroomt, zoals eindejaarsbonussen en verzekeringspremies, wordt zowel belegd in grote als in kleine aandelen. Maar de kooporders voor smallcaps hebben een groter effect op de koers wegens de lagere liquiditeit', legt Geukens uit.

Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat de sluiting van fondsen meestal een ommekeer inluidt. 'Op het moment dat iedereen geïnteresseerd is om te kopen, is het inderdaad beter te verkopen', bevestigt Bart Geukens. 'De kleine aandelen noteren doorgaans 7 tot 10 procent goedkoper dan de markt als gevolg van de lage liquiditeit. Momenteel ligt de waardering van kleine aandelen echter in de lijn met de markt'. CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud