VS-fondsen zijn goedkoper dan Europese

(tijd) - De beleggingsfondsen die in de Verenigde Staten geregistreerd staan, zijn opvallend goedkoper dan de fondsen die in Luxemburg en Dublin noteren. Omdat de Amerikaanse fondsen gemiddeld veel groter zijn dan de Europese fondsen profiteren de beleggers van hun schaalvoordelen. Ook het ontbreken van een Europese eenheidsmarkt verhoogt het kostenplaatje van de Europese fondsen.

De beleggingsfondsen in de Verenigde Staten beheerden eind vorig jaar 8.100 miljard Amerikaanse dollar (6.639 miljard euro). De beleggingsfondsen die in Europa geregistreerd zijn, totaliseerden toen 4.508 miljard euro. Maar voor het aantal fondsen steekt Europa de VS duidelijk naar de kroon. 15 procent van het aantal fondsen dat wereldwijd geregistreerd is, was eind 2004 Amerikaans, 52 procent was Europees.

Omdat de gemiddelde omvang van de Amerikaanse fondsen veel groter is, kunnen ze goedkoper opereren dan de Europese fondsen, leert een nieuwe studie van Lipper. Dat is de dochter van de groep Reuters gespecialiseerd in onderzoek naar beleggingsfondsen. De jaarlijkse kosten van de Amerikaanse aandelenfondsen romen hun beleggingsresultaat ieder jaar met 1,24 procent af. Bij de aandelenfondsen die in Luxemburg en Dublin noteren en in meerdere Europese landen worden verdeeld, drukken de jaarlijkse kosten het beleggingsresultaat met 1,92 procent. Dat leert een vergelijking van de totale kostenratio's van de fondsen. Die drukken de jaarlijkse beheerskosten, administratieve kosten, audit- en distributiekosten uit als een percentage van de inventariswaarde. De obligatiefondsen in de VS hebben een kostenratio van 0,89 procent, de Europese obligatiefondsen zitten aan 1,37 procent.

'Dankzij hun omvang kunnen de Amerikaanse fondsen belangrijke schaalvoordelen realiseren en daar profiteert ook de belegger van via lagere kosten', stellen de analisten van Lipper. Ze wijzen erop dat diverse Amerikaanse fondsen hun beheerskosten laten zakken vanaf een bepaald vermogen, wat veel minder gebruikelijk is in Europa. De studie van Lipper geeft aan dat de Europese belegger beter af zou zijn met minder fondsen. Alleen in België zijn er 5.699 fondsencompartimenten. Het gaat zowel om compartimenten die jaarlijks een coupon uitkeren als fondsen die hun meerwaarden kapitaliseren.

Toch verklaart de omvang alleen het kostenverschil tussen de VS en Europa niet. Ook als er in de totale kostenratio rekening wordt gehouden met de omvang, blijven de Amerikaanse fondsen aanzienlijk goedkoper. 'In de VS is er een eenheidsmarkt, en in Europa niet. Omdat elke Europese markt zijn eigen regelgeving heeft, kunnen de jaarlijkse distributiekosten van de Europese fondsen stevig oplopen. Een financiële instelling die haar fonds verdeelt in meerdere Europese lidstaten moet zich schikken naar de distributie-overeenkomst die eigen is aan elke lidstaat', stelt Lipper.

'A Comparison of Mutual Fund Expenses Across The Atlantic', www.lipperweb.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud