Aanval op Irak doet energie- en defensieve aandelen stijgen

(tijd) - Een militaire actie tegen Irak zal de olieprijzen doen stijgen. De energieaandelen en de defensieve waarden presteren dan relatief beter dan de markt. Als de olieprijzen over hun hoogtepunt heen zijn, worden vooral de financiële en de cyclische waarden interessant. Dat schrijft Merrill Lynch in een rapport over de gevolgen van een militaire actie tegen Irak voor de Europese aandelenmarkten.

Michael Hartnett, directeur Europese aandelenstrategie bij Merrill Lynch, blikt terug op de periode rond de Golfoorlog.

Na de invasie van Irak in Koeweit steeg de olieprijs tot een piek van 41 dollar per vat op 9 oktober 1990. In ruim twee maanden verloren de Europese aandelenmarkten gemiddeld 14 procent. De cyclische en, in mindere mate, de financiële waarden kregen rake klappen. De energiesector bleef relatief goed, maar de defensieve waarden legden de minst slechte prestatie voor.

Tussen de start van de grondoorlog en de bevrijding van Koeweit op 27 februari 1991 stegen de Europese aandelenmarkten met 11 procent, terwijl de Amerikaanse aandelenprijzen gemiddeld 12 procent wonnen. Nu noteerden alle sectoren met winst, met de financiële en de cyclische waarden als positieve uitschieters en de defensieve en de energiewaarden als achterblijvers. In de VS konden ook de energiewaarden een mooie winst voorleggen.

Omdat nu een militaire actie tegen Irak verwacht wordt, houden de olieprijzen al rekening met een 'oorlogspremie'. Daardoor zal de opstoot van de olieprijzen, zodra het duidelijk wordt dat er een actie komt, minder scherp zijn. Maar hoe dan ook is de 'oorlogspremie' geen goed nieuws voor de Europese groei en de Europese financiële markten, besluit Hartnett.

In een gesprek met persagentschap Bloomberg schat olieanalist Mario Traviati van Merrill Lynch de oorlogspremie op 4 tot 5 dollar per vat. De vrees voor het wegvallen van de Iraakse olieproductie en voor instabiliteit in het Midden-Oosten, zal de olieprijs nog verder opdrijven tot een stuk boven 30 dollar.

'De markt houdt al rekening met een of andere vorm van militaire actie tegen Irak. Als die er komt, zal de prijs voor een dag of wat pieken en daarna terugvallen tot het huidige peil of iets lager. Er is immers voldoende olie in de markt om het wegvallen van de Iraakse productie te kunnen opvangen. Mocht de productie ook wegvallen in andere landen in het Midden-Oosten, als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten of Koeweit, dan krijgen we te maken met een regelrechte oliecrisis, waarbij de olieprijzen mogelijk verdubbelen', vreest Traviati.

Het volledige artikel verscheen op 17 september in De Financieel-Economische Tijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud