AIG, Pfizer en Verizon krijgen zitje in Dow Jones

(tijd) - De verzekeraar American International Group (AIG), de farmareus Pfizer en de telecomgroep Verizon Communications krijgen op 8 april een zitje in de Dow Jones Industrial Average. Eastman Kodak, International Paper en AT&T verdwijnen uit de index. Het is de eerste aanpassing van de Dow Jones sinds 1 november 1999, toen onder meer Microsoft en Intel hun opwachting maakten.

'Door de herschikking willen we de Dow Jones representatief houden voor de Amerikaanse economie', zegt Paul Steiger, de hoofdredacteur van The Wall Street Journal. Het zijn nog steeds de journalisten van de Wall Street Journal die de Dow Jones beheren en de 30 indexleden kiezen. De 107 jaar oude index bestond aanvankelijk uit een lijst van 11 aandelen die financieel journalist Charles Henry Dow in een nieuwsbrief publiceerde. Die nieuwsbrief groeide uit tot de Wall Street Journal, waar ook Henry Jones een belangrijke rol speelde.

'Met de nieuwe leden erkennen we de trend dat de financiële sector en de gezondheidssector belangrijker worden, terwijl het belang van de basisindustrie afneemt', legt Steiger uit.

In tegenstelling tot de meeste andere beursindexen, is de Dow Jones een prijsgewogen index. Dat betekent dat een aandeel van 100 dollar dubbel zo zwaar weegt als een aandeel van 50 dollar. Andere indexen hanteren de vrije marktkapitalisatie als criterium. Door de eigenzinnige berekeningswijze komt het dat Procter & Gamble met een gewicht van 7,5 procent het belangrijkste aandeel in de Dow is, hoewel het met zijn beurskapitalisatie van 136 miljard dollar kleiner is dan Microsoft. De softwaregigant is 271 miljard dollar waard, maar heeft slechts een gewicht van 1,8 procent. Microsofts aandeel kost 25 dollar, terwijl P&G tegen 105 dollar wordt verhandeld. Met de aanpassing verwijdert de Dow Jones Industrial Average zich opnieuw meer van zijn puur industriële verleden. Pas in 1982 kwam de financiële groep American Express als eerste niet-industriële aandeel in de index. Bij de vorige aanpassing in 1999 werd de technologiesector de belangrijkste component. Toen verschenen Microsoft, Intel, Home Depot en SBC in de index, ten nadele van Union Carbide, Goodyear, Che-vron en Sears Roebuck.

Bedrijven uit de nuts- en transportsectoren komen niet voor opname in aanmerking. Voor die sectoren bestaan de Dow Jones Utilities Average en de Dow Jones Transportation Average.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud