Advertentie

Beleggers kopen en verkopen op ongunstigste momenten

(tijd) - Het gros van de beleggers investeert in aandelen wanneer de beurzen hun hoogtepunt bereiken. Dat blijkt uit een analyse van de beleggersinvesteringen in Belgische aandelenfondsen. In 1998 piekten de Bel20 en de investeringen in die fondsen. Dit jaar zitten de beleggingen in Bel20-fondsen op een dieptepunt, hoewel de Belgische beurs excelleert. De ongelukkige timing is vooral het gevolg van de kuddementaliteit van de particuliere beleggers.

Foto (AFP): De marktvloer van de New York Stock Exchange

Het recept om optimaal munt te slaan uit de beurs is even simpel als eenvoudig: koop aandelen als ze op een dieptepunt staan en verkoop ze als de beurs haar hoogtepunt bereikt. In de praktijk gebeurt precies het tegenovergestelde: de beleggers plaatsen de belangrijkste aankooporders wanneer ze zouden moeten verkopen en investeren amper op het moment dat ze zwaar zouden moeten investeren.

De investeringen in klassieke aandelenfondsen zondere kapitaalbescherming, die enkel beleggen in Belgische aandelen, piekten in 1998 op 1,7 miljard euro. Dat leren cijfers van Beama, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders. Het gaat voornamelijk om investeringen van particuliere beleggers. Ook de Belgische beurs piekte in juli 1998, waarna een lange neergang volgde.

Dat de zwaarste investeringen samenvielen met de beurspiek is ten dele te wijten aan het kudde-effect op de financiële markten. Diverse particulieren kochten niet omdat de aandelen aantrekkelijk gewaardeerd waren, maar omdat de buurman of een goede kennis kocht. Die holde ook al achter de feiten aan omdat zijn beslissing geïnspireerd was op het gedrag van zijn kennissen.

Hetzelfde fenomeen voltrok zich voor de Europese beursbarometer Eurostoxx50, maar dan enkele jaren later. De beleggingen van Belgische particulieren in fondsen die investeren in eurolandaandelen cumuleerden in 2000 tot 7,6 miljard euro. Dat is een toppunt. Ook de Eurostoxx50 bereikte in 2000 zijn top. Mogelijk stapten heel wat beleggers in die periode over van aandelenfondsen in Belgische aandelen naar fondsen op de Eurostoxx-index. De uittredingen uit Belgische aandelenfondsen tekenden in 1999 en 2000 recordniveaus op. Met de introductie van de euro adviseerden heel wat financiële instellingen hun klanten te kiezen voor een meer gediversifieerde Europese aandelenindex.

Dat particuliere beleggers niet altijd even gelukkig zijn met hun timing, illustreren tevens hun jongste investeringsbeslissingen. Hoewel de Belgische beurs sinds maart 2003 uitmuntend presteert, liggen de investeringen in Belgische aandelenfondsen in 2003 en 2004 op het laagste peil sinds het begin van de jaren 90. De banken stellen zelfs vast dat beleggers meer deelbewijzen in Bel20-fondsen verkopen dan kopen.

'Het is een klassiek fenomeen. Telkens als de beurzen opnieuw aantrekken, wachten beleggers ongeduldig om een deel van de vorige beursverliezen ongedaan te maken. Daarom verkopen ze vaak vrij snel hun aandelen als de beurzen opnieuw in opwaartse lijn gaan', stelt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

'Bovendien blijft de risicoaversie bij beleggers zeer groot, na de zware beursverliezen tussen begin 2000 en begin 2003. Je kunt klanten er vandaag niet of zeer moeilijk van overtuigen aandelen te kopen. Ze kiezen voor beleggingsfondsen met kapitaalbescherming of obligaties. Om beleggers terug naar de beurs te lokken, volstaat het allicht niet dat de beurs ook volgend jaar goed presteert. Die goede prestatie moet hand in hand gaan met zware verliezen op andere effecten, zoals obligaties', meent Thiels. DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud