Belgen doen in toenemende mate aan on-linebeleggen

(tijd) - De internetmakelaars zien wereldwijd het aantal beurstransacties en klanten fors toenemen. Ook in België gebruiken steeds meer particuliere beleggers het internet om hun beursorders uit te voeren. De marktleiders Bolero van KBC Securities en Keytrade Bank spreken van een sterke groei.

Door het aanhoudende beursherstel sinds maart vorig jaar herontdekken steeds meer particuliere beleggers de aandelenmarkt. Ze sturen bovendien hun orders meer via on-linemakelaars door, omdat die veel goedkoper zijn. In de VS bracht het vierde kwartaal records voor heel wat internetbeursmakelaars. En januari levert naar schatting opnieuw 40 procent meer on-linetransacties op dan december.

Het gebruik van het internet voor de beurs is een wereldwijd fenomeen. Dinsdag rapporteerde Ameritrade, het grootste internetbeurshuis van de VS, beter dan verwachte resultaten. Tijdens het laatste kwartaal van 2003 verdrievoudigde de winst. Het aantal transacties nam met 22,3 procent toe op jaarbasis, en met een tiende tegenover het kwartaal voordien. Ameritrade voert een kwart miljoen orders per dag uit, terwijl het break-evenpunt op 35.000 ligt. De koers van Ameritrade vervijfvoudigde sinds het dieptepunt in maart vorig jaar. Ook andere makelaars als E*Trade en Charles Schwab zagen hun koersen met 100 tot 200 procent stijgen.

In Japan rapporteerde de e-makelaar Monex gisteren een recordwinst. 'De particuliere beleggers zijn opnieuw sterk op de beurs van Tokio actief', meldde de groep. De kwartaalomzet nam 240 procent toe. Het aantal transacties verdrievoudigde.

'De sterke resultaten van de internetmakelaars zijn te danken aan een combinatie van factoren', stelt Matt Snowling, analist van Friedman Billings. 'In de eerste plaats zijn de beleggers door de jarenlange beursmalaise meer kostenbewust geworden. Bij een makelaar als Ameritrade kost een transactie 10,99 dollar. Sommige zakenbanken rekenen tot 200 dollar aan. Als de beleggers zelf hun huiswerk maken en het professionele makelaarsadvies links laten liggen, besparen ze fors. Ook de makelaars profiteren van het wereldwijde beursherstel. Ten slotte snoeiden de e-brokers door de beursellende scherp in hun kostenstructuur. Nu de markt herstelt, groeien de winsten exponentieel.'

Ook in België groeit het aantal on-lineorders sterk. 'Op jaarbasis is het aantal orders bij ons met 120 procent gestegen', stelt Patrick van de Kerckhove van Bolero, de on-linebeursdienst van KBC Securities. 'De exponentiële groei houdt aan. We merken niet alleen dat de bestaande klanten actiever zijn, maar we trekken ook een boel nieuwe klanten aan. Negen op de tien orders worden via het net uitgevoerd.' Volgens Van de Kerckhove is de groei mee te danken aan de sterke penetratiegraad van het internet in België. Een kwart van de Belgische gezinnen beschikt over een breedbandverbinding. Dat is veel meer dan in onze buurlanden.

Ook Keytrade Bank spreekt van een fors herstel. 'In het derde kwartaal vorig jaar lagen onze commissie-inkomsten uit beursorders 60 procent hoger op jaarbasis', zegt woordvoerster Marie-Sophie Van den Abbeele. 'Als beursgenoteerd bedrijf kunnen we nog geen cijfers voor het vierde kwartaal geven, maar de groei ging verder. Ook januari lijkt een uitstekende maand te worden. De huidige campagne, waarin wij de transfer van effecten betalen bij het openen van een rekening, is een groot succes.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud