Belgische aandelen brengen meer op dan kasbons

(tijd) - De Belgische ondernemingen op de beurs van Brussel keren dit jaar bijna twee keer meer dividend uit dan vorig jaar. Dat berekende De TIJD. Wie op 31 maart telkens één aandeel kocht van de 77 bedrijven uit de selectie van de redactie haalt een nettodividendrendement van 3,7 procent. Dat is een vol procentpunt meer dan de rente op een vijfjarige kasbon.

De Belgische ondernemingen delen dit jaar tezamen 4,2 miljard euro aan dividenden uit, de twee in Brussel genoteerde Luxemburgse zwaargewichten Arcelor en RTL Groep inbegrepen. Dat is maar 6,5 procent meer dan in 2002, omdat de zwaargewichten met een hoge beurskapitalisatie zoals Fortis en Electrabel hun dividend slechts matig verhoogden. Een andere grootheid, Solvay, hield zijn dividend onveranderd. Het nettodividendrendement van de vier Belgische banken Fortis, Dexia, KBC en Keytrade Bank bedraagt 2,6 procent.

Wie op 31 maart telkens één aandeel kocht van de belangrijkste 77 op Euronext Brussel genoteerde bedrijven, haalt een nettodividendrendement van 3,7 procent. Dat is een vol procentpunt meer dan de 2,7 procent nettodividendrendement die de selectie einde maart vorig jaar haalde en ook een vol procentpunt meer dan de rente op een vijfjarige kasbon. Die ligt eveneens op 2,7 procent. De aandelen presteren bijna even goed als de lineaire Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar die een opbrengst van 4,22 procent genereren. De selectie levert voor een aankoopprijs van 5.620,73 euro dit jaar 208,04 euro aan nettodividenden op. Vorig jaar leverde de selectie 105,87 euro aan nettodividenden op.

De verbetering van de verhouding tussen het nettodividend dat de bedrijven dit jaar uitkeren en de slotkoers van 31 maart is vooral het gevolg van de sterke toename van de winstuitkering bij de bouwmaterialenholding Koramic, de terugbetaling van kapitaal van de Luikse producent van vertragingssystemen voor televisiebeelden EVS en het uitzonderlijk hoge dividend van de Belgische aardgasinvoerder en aardgasverkoper Distrigas. Er zijn ook bedrijven zoals de producent van optische lezers IRIS Groep die voor het eerst een dividend uitkeren, of zoals de hamburgerketen Quick die voor het eerst in drie jaar opnieuw een dividend uitkeren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud