Belgische beleggingsfondsen presteren beter dan Bel20-index

Alle beleggingsfondsen die investeren in Belgische aandelen hebben tussen januari en augustus 2002 verlies geleden, maar wisten wel betere prestaties neer te zetten dan de Bel20-index. Vooral de fondsen die in Vlaamse bedrijven investeren konden de verliezen totnogtoe beperken.

De Bel20-index verloor tussen januari en augustus van dit jaar ongeveer 22 procent. Fondsen die in Belgische aandelen beleggen leden daarentegen gemiddeld 14,54 procent verlies. Dat schrijft de Waalse zakenkrant L'Echo. Die wijst er wel op dat geen enkel fonds dit jaar in slaagde uit de rode cijfers te blijven. Maar een aantal beleggingsfondsen wist de schade wel te beperken: vooral voor fondsen die investeren in Vlaamse aandelen of in bedrijven die in Vlaanderen zijn gevestigd bleek dit het geval.

Bovenaan de top vijf van de best presterende beleggingsfondsen staat 'Osiris High Yield Belgian Shares' van Bank Degroof, dat totnogtoe 0,42% verlies leed. Op de vijfde plaats staat trouwens nog een ander fonds van Bank Degroof, 'Osiris Strategic Belgian Stocks', met een negatief rendement van 5,18 procent. In beide gevallend gaat het om zogenaamde 'High yield'-fondsen, die investeren in aandelen met een hoger rendement dan het marktgemiddelde, of in Belgische aandelen die als ondergewaardeerd worden beschouwd.

Op de tweede plaats noteert het 'Fund Vlaamse aandelen' van Argenta Bank met een verlies van 1,96%. De derde plaats gaat naar 'KBC Equitiy Fund Flanders' (- 4,51), terwijl het VLAM21-fonds van Bank Corluy op de vierde plek staat met een verlies van 5,12%.

De slechtste prestaties werden neergezet door de fondsen die zich spiegelen aan de Bel20-index, en investeren in die aandelen die de voorbije maanden de zwaarste klappen kregen. Het grootste verlies (-24,90) werd daarbij geleden door Parvest Belgium van BNP Paribas, gevolgd door KBC Multi Track Belgium (-21,51%) en EMIF Belgium Index Plus B (-20,59%).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud