Belgische beursgenoteerde bedrijven boeken helft hogere halfjaarwinst

(tijd) - Het Belgische bedrijfsleven heeft ondanks de forse stijging van de euro en de dure grondstoffenprijzen een uitstekend eerste halfjaar achter de rug. De beursgenoteerde bedrijven zagen hun gezamenlijke halfjaarwinst met 55 procent toenemen, van 5 miljard naar 7,8 miljard euro. Dat leert het halfjaarlijkse resultatenoverzicht van De Tijd.

De sterke winstgroei is deels te danken aan het beursherstel. Het fors opgeklaarde beursklimaat hielp de Brusselse holdings globaal aan een groepswinst van 1,39 miljard euro, twee derde meer dan een jaar eerder. Nog spectaculairder was de ommekeer in de banksector, waar de groepswinst bijna verdubbelde tot 3,93 miljard euro.

Minstens even indrukwekkend was de prestatie van de industriële sector. Die legde globaal een groepswinst van 2,49 miljard euro voor, een toename met 16 procent. Dat cijfer is bovendien inclusief Agfa-Gevaert. De beeldvormingsgroep slikte in een keer de minwaarde op de verkoop van de klassieke filmrolletjes door en dook daardoor 235 miljoen euro in het rood. Zonder Agfa zag de Belgische industrie de winst met een derde stijgen tot 2,72 miljard euro. Die winststijging kwam er ondanks de euro die tegenover de dollar afgelopen halfjaar gemiddeld 11 procent duurder werd, en de spectaculaire prijsstijging van belangrijke grondstoffen als olie en staal. De belangrijkste motor achter de winstgroei was de sterke economie. De Belgische economie won in 2004 vaart, tegenover een nulgroei een jaar eerder.

Samen met de halfjaarcijfers gaf een aantal ondernemingen inzage in de impact van de overstap naar de internationale boekhoudnormen IFRS. Alle Europese beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf het boekjaar 2005 verplicht hun resultaten volgens IFRS publiceren. Voor de vergelijkbaarheid moeten de bedrijven ook de cijfers over 2004 herwerken. De eerste berekeningen geven aan dat de impact soms aanzienlijk is. Een 20-tal bedrijven becijferde wat de overstap van Belgische boekhoudnormen naar IFRS betekent voor het eigen vermogen op 2004, de nettowinst over het eerste halfjaar van 2004 of beide.

De nettowinst wijkt gemiddeld 40 procent af van het 'Belgische' cijfer, meestal in positieve zin. Het staal is wel relatief beperkt, aangezien slechts elf bedrijven een concreet cijfer gaven. Het gemiddelde houdt bovendien geen rekening met het extreme geval Fountain, dat onder IFRS zijn halfjaarwinst vier keer hoger zag uitkomen. KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud