Beursgang New York Stock Exchange groot succes

(tijd/reuters) - De eerste beursdag van de New York Stock Exchange (NYSE) was woensdag een groot succes. Het aandeel eindigde op 80 dollar, 24,5 procent hoger dan zijn introductieprijs van 64,25 dollar. De beursgang waardeert de 213 jaar oude effectenmarkt op 12,6 miljard dollar (10,6 miljard euro).

Met zijn beursgang maakt de statige New York Stock Exchange een einde aan zijn tijdperk als ledenvennootschap. De beursintroductie is het gevolg van de overname van de elektronische beurs Archipelago door de NYSE. De aandeelhouders van Archipelago kregen 30 procent in de fusievennootschap, die de naam NYSE Group draagt. De 1.366 voormalige leden van de NYSE ontvingen per zitje 80.177 aandelen van de beurs en 300.000 dollar cash. De operatie is echter vooral voordelig voor de aandeelhouders van Archipelago. Sinds het overnamebod in april vorig jaar, steeg het Archipelago-aandeel van 17 naar 64,25 dollar.

De top van de fusiebeurs kreeg gisteren applaus van de vloerhandelaars. 'We konden bijna onze eigen openingsbel niet horen', reageerde gedelegeerd bestuurder John Thain. 'Deze operatie is de belangrijkste sinds de oprichting van de beurs in 1792. Dit is de eerste stap naar nieuwe groei.'

Toch was er ook boegeroep te horen. 'De overname van Archipelago luidt het einde van ons beroep in', verkondigde een misnoegde handelaar op de beursvloer. De NYSE wil via de technologie van Archipelago vooral de elektronische handel opdrijven. Veel vloerhandelaars vrezen dat hun klanten zullen overstappen naar de goedkopere schermenhandel.

De vloerhandelaars moeten wellicht tegen eind dit jaar al vroeger uit de veren. De beurs wil de opening van de handel, die nu om half tien plaatsvindt, minstens met een half uur vervroegen. De NYSE wil zo zijn marktaandeel met enkele procentpunten verhogen, door transacties af te snoepen van elektronische concurrenten als Bloomberg Tradebook, die voorbeurshandel aanbieden. Thain mikt ook op de lancering van nieuwe producten. Vooral in obligaties wil de beurs groeien. Om de plannen te financieren wil de beurs binnen zes weken nieuwe aandelen uitgeven.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud