Beursgoeroe Warren Buffett presteert laatste jaren ondermaats

(belga) - Warren Buffet, die in het verleden als beste belegger ter wereld werd gelauwerd, presteert de laatste jaren ondermaats op de beurs. Het voorbije jaar verloor de Amerikaan zelfs geld voor zijn aandeelhouders, terwijl de gemiddelde beurskoersen toch meer dan behoorlijk stegen.

Het investerings- en verzekeringsbedrijf van Buffett, Berkshire Hathaway, zag zijn aandeel het voorbije jaar met 3,7 procent zakken. Dat is opmerkelijk want de beursindex voor gelijkaardige verzekeringsbedrijven KWB won in dezelfde periode 14 procent. Over de voorbije vijf jaar is de evolutie nog bezwarender: de koers van Berkshire verloor 25 procent terwijl de KWB-index met 33 procent is gestegen.

Het bedrijfje van Buffett leed het voorbije jaar zowel onder de schadeclaims van orkaan Katrina als onder een verkeerde dollar-gok. Analisten verwachten dat de resultaten, die maandag worden bekendgemaakt, de slechtste in minstens 20 jaar zullen zijn.

De intussen 75-jarige Buffett maakte furore omdat de aandelen van Berkshire explodeerden met 2.800 procent, of zes keer meer dan de index van de beurs van New York. Zijn beleggingstalent maakte van Buffett de op één na rijkste man ter wereld, na Microsoft-topman Bill Gates. De man werd ook gelauwerd omdat hij erin slaagt beleggingsadvies in toegankelijk Engels te geven.

Dat hij het de laatste jaren wat minder doet, maakt van Buffett echter nog geen arme man. Eind september vorig jaar bezat hij 46 miljard dollar cash.

Foto (Epa): Warren Buffet

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud