Beursherstel wakkert interesse voor beleggingsfondsen aan

(tijd) - Het vermogen van de beleggingsfondsen (ICB's) die in België verdeeld worden, steeg in het eerste kwartaal met 4,7 procent tot 142,61 miljard euro. De privaks tekenden de sterkste vermogensgroei op, 8,1 procent. Privaks moeten minstens 35 procent investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven.

De grotere omvang van de fondsenmarkt in het eerste kwartaal is vooral te danken aan het beursherstel. Hogere aandelenkoersen zorgden voor een vermogensgroei van aandelenfondsen en andere fondsen die gedeeltelijk in aandelen beleggen.

Het vermogen van de aandelenfondsen steeg met 6,2 procent. Maar nog beter deden de twee privaks die publiek verdeeld worden, Quest for Growth en KBC Equity Fund Biotech. Ze tekenden samen een vermogensgroei van 8,1 procent op. De gemengde fondsen die zowel beleggen in aandelen, obligaties als liquiditeiten gingen er slechts met 1,3 procent op vooruit. De ICB's die geheel of gedeeltelijk beleggen in niet-vastrentende activa vertegenwoordigen 71 procent van de Belgische fondsenmarkt.

Daarnaast investeerden beleggers ook een deel van hun spaargeld in beleggingsfondsen, vooral in die met kapitaalbescherming. De 68 nieuwe compartimenten die banken en beursvennootschappen in het eerste kwartaal lanceerden, trokken 4,11 miljard euro aan. Bij die compartimenten waren er 50 met kapitaalbescherming. Daarin investeerden particuliere beleggers 3,21 miljard euro. Dat leren de cijfers van Beama, de Belgische Vereniging van Vermogensbeheerders.

De fondsen met kapitaalbescherming blijven de belangrijkste categorie van fondsen. Ze hebben een marktaandeel van 26,4 procent. Dan volgen de obligatiefondsen (23,1 procent) en de aandelenfondsen (19,9 procent).

De beleggingsfondsen naar Belgisch recht beheren op de Belgische markt 91,4 miljard euro. Daarmee hebben ze een marktaandeel van 64,1 procent. Het resterende marktaandeel is vooral in handen van fondsen naar Luxemburgs recht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud