Advertentie
Advertentie

Brusselse beurs heeft kloof met rest van Europa weggewerkt

(tijd) - De Brusselse beurs heeft na de sterke klim in 2004 de kloof in waardering met de rest van Europa weggewerkt. De gemiddelde Bel20'er noteert net als het gemiddelde Euro Stoxx50-bedrijf tegen 13 keer de verwachte winst over 2004. Dat schrijft De Tijd.

Belgische aandelen zijn dit jaar iets duurder geworden doordat de koersstijging van 27 procent geen gelijke tred hield met de verwachte winstgroei van 17 procent.

2004 moet voor de Belgische beursgenoteerde bedrijven nog beter worden dan 2003. Dat leert een rondvraag van JCF, het Franse onderzoeksbureau dat de winstprognoses van analisten voor Europese bedrijven verzamelt. De bedrijven uit de Bel20 zouden dit jaar hun courante nettowinst met 16,7 procent zien stijgen. Daarmee zouden ze nog iets beter presteren dan de winstgroei met 16 procent over 2003.

Advertentie

Nochtans zag het er lange tijd naar uit dat 2004 een stuk minder zou worden dan 2003. In april voorspelde het analistenheir een winstgroei van 9 procent. De voorbije twee maanden stegen de winstprognoses voor de Bel20'ers met 4 procent.

Ook AQ, een Brits bureau gespecialiseerd in kwantitatieve analyse van aandelenresearch, stelt een opmerkelijke ommekeer vast in de winstprognoses voor 2004. Tijdens de eerste drie kwartalen van 2003 verlaagden analisten hun prognose voor de gezamenlijke winst van de Bel20'ers, zonder rekening te houden met Belgacom, met 800 miljoen euro tot iets meer dan 10 miljard euro. Daarna volgde een periode van relatieve rust. Maar sinds de publicatie van de resultaten over het eerste halfjaar trokken analisten hun gezamenlijke prognose voor de Bel20'ers met 300 miljoen euro op.

Opmerkelijk is vooral het fors toegenomen optimisme over de resultaten van de drie financiële zwaargewichten uit de Bel20, Fortis, Dexia en KBC. Ook bij Belgacom, Umicore en Bekaert zetten sterker dan verwachte halfjaarresultaten de analisten aan tot een forse verhoging van de prognoses voor geheel 2004.

De Brusselse beurs was jarenlang met voorsprong de goedkoopste beurs in het lijstje, maar dat is na de sterke prestatie in 2004 niet langer het geval. Het gemiddelde Bel20-bedrijf noteert tegen 12,9 keer de verwachte winst over 2004. Dat is bijna exact hetzelfde als de koers-winstverhouding van 13 voor de Euro Stoxx50, die de vijftig steraandelen uit de eurozone groepeert. Begin 2001 noteerde de Euro Stoxx50 met een koers-winstverhouding van 26 nog twee keer zo duur als de Bel20 (13). Binnen Euronext zijn Franse (12,7) en vooral Nederlandse aandelen (10,9) nu goedkoper.

Heeft Brussel de kloof in waardering met de rest van Europa gedicht, dan gaapt er tussen Europa en de Verenigde Staten wel nog steeds een groot verschil. Amerikaanse aandelen zijn gemiddeld een kwart duurder dan Europese. Beleggers waarderen het gemiddelde bedrijf uit de S&P500-index tegen gemiddeld 17,5 keer de verwachte winst over 2004. Dat oogt nog steeds goedkoop in vergelijking met de koers-winstverhouding van 28 voor de met technologieaandelen gestoffeerde Nasdaq-index.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.